Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Fermented Food en innovationsmiljö för framtidens hållbara livsmedelsindustri

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds universitet Kemiska institutionen
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2022 - juli 2023
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet är att identifiera faktorer och parter för etablering av en innovationsmiljö för framtidens hållbara livsmedelsindustri. Lunds Universitet och TetraPak har med hjälp av Business Sweden analyserat viktiga faktorer för en relevant innovationsplattform inom bioteknik och livsmedelsteknik, och kontaktat parter (nätverksorganisationer, akademi, industri och start-ups), med målet att skapa en hub för forskning och utveckling, som leder till en framtida hållbar livsmedelsindustri.

Långsiktiga effekter som förväntas

Forskningshubben ”Biotech Heights” har lanserats, med fokus på bioprocessteknik och nya lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Hubben ska vara en öppen innovationsmiljö med tillgång till världsledande laboratorium och utrustning som kommer att kunna användas av både forskare och industri. Detta förväntas leda till skalbara biotekniska verktyg för att bygga ett mer hållbart samhälle.

Upplägg och genomförande

Projektet har lagts upp som en serie av diskussionsmöten och workshops, mellan projektparterna, med Business Sweden och med Vinnovas representant, följt av kontakt med relevanta aktörer. En workshop med inbjudna talare har bidragit till identifiering av flaskhalsar och potentiella framgångskoncept. Resultatet är Biotech Heights en öppen innovationsmiljö, där deltagare samverkar med forskare inom tekniska och icke-tekniska utmaningar (t ex producenter och tillverkare).

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 november 2023

Diarienummer 2022-03574