FEAST: Från plast till protein för en hållbar livsmedelsrevolution genom jästteknik
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel |
Bidrag från Vinnova | 994 115 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - juni 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Framväxande tekniklösningar |
Ansökningsomgång | Månskott genom syntetisk biologi |
Syfte och mål
Idén med FEAST är att genetiskt konstruera jästen Pichia pastoris som en mångsidig plattform för produktion av funktionella näringstäta matproteiner. Det ambitiösa målet med FEAST-projektet är att revolutionera den globala livsmedelsproduktionen genom att konstruera jästen Pichia pastoris (Komagataella phaffii) för att inte bara producera funktionella proteiner utan även hela kategorier av näringsrika, hållbara livsmedel. Denna process kommer att drivas av metanol från pyrolysav plastavfall.
Förväntade effekter och resultat
Om FEAST-projektet lyckas har det potential att radikalt förändra hur vi producerar matproteiner. Genom att utveckla hög-producereande Pichia pastoris-stammar skulle vi kunna omvälva traditionell proteinproduktion, vilket skulle leda till betydande minskningar av växthusgasutsläpp, resursanvändning och den totala miljöpåverkan—samtidigt som vi bidrar till att mildra klimatförändringarna och förse världen med näringsrikt protein.
Planerat upplägg och genomförande
Först fokuserar FEAST på att uttrycka tre proteiner—laktoferrin, myoglobin och brazzein—som representerar mejeri-, kött- och sötningssektorerna. Dessa proteiner kommer att uttryckas och sekreteras av den methylotrofiska P. pastoris X-33-stammen, med hjälp av den inducerbara AOX1-promotorn för hög nivå av protein produktion i 2-liters bioreaktorer. Sen kommer vi att söka finansiering samt samarbeta med RISE och Chalmers för pyrolys och uppskalning i t.ex. Ö-vik.