Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ett verktyg för bedömning av snökvalitet baserat på ny teknik och samisk kunskap

Diarienummer
Koordinator Stockholms universitet - Institutionen för naturgeografi
Bidrag från Vinnova 2 871 088 kronor
Projektets löptid november 2017 - maj 2022
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Vårt mål är att utveckla ett prognos-verktyg för att förutspå förändringar i snökvalitet. Vi kombinerade nya beräkningsmetoder och teknik med samisk traditionell ekologisk kunskap för att mäta och modellera förändringar i snökvalitet. Snöprognoser stöttar renskötselns strategiska beslut om vilka betesmarker som är bäst lämpliga i en tid då klimatförändringarnas effekter på snökvaliteten blir allt mer tydlig. Snöprognoser är intressanta även för vattenkraften, transportsektorn och turismen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten behövs för planering av markanvändning i norra Sverige där klimatförändringarna redan är påtagliga. Snöprognoser underlättar renskötarnas strategiska val av lämpliga betesområden. Eftersom renens betesresurser minskar p g a nya markexploateringar bl.a för den ”gröna omställningen” har situationen blivit mycket besvärlig. Resultaten är användbara även för andra sektorer eftersom förändringar i snötäcket påverkar smältvattenmängden i vattendragen och kan öka lavinrisken vilket påverkar säkerheten för transporter, infrastruktur och turism.

Upplägg och genomförande

Forskningsteamet har bred kompetens inom effekter av klimatförändringar, snömodellering, dataassimilering, satellit- och drönarbaserad (UAV) fjärranalys, samt traditionell samisk kunskap. Vi har utvecklat en datormodell som simulerar densitetsvariationer i snön. Vi har m h a drönare mätt snödjup och nyttjat väder/snö data från SITES (fieldsites.se) och SMHI för kalibrering och validering. Med hjälp av modellering, observationer och data-assimilering genererade vi detaljerade analyser av snöförhållandena inom Laevas samebys betesområden (2015-2021).

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 september 2022

Diarienummer 2017-03299