Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Enzymatisk nedbrytning och återvinning av plast

Diarienummer
Koordinator Cyclezyme AB - Cyclecyme AB/Kemicentrum
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid april 2021 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups
Ansökningsomgång Innovativa Startups steg 1 våren 2021

Viktiga resultat som projektet gav

Det övergripande syftet med projektet var att ta fram processer och produkter som kan minska miljöpåverkan av plastavfall. Projektet demonstrerade hur enzymatisk polyesteråtervinning från textilavfall kan genomföras på ett miljö- och kostnadseffektivt sätt och vilka råvaror som kan användas i processen. I projektet togs även demonstrationsprodukter av bioplast fram vilka kan brytas ner kontrollerat med hjälp av enzymer utan att skapa skadlig mikroplast. Under projektet togs även ett viktigt utvecklingssteg mot att kunna skala upp enzymtillverkningen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ren polyestertextil kan brytas ner 10 gånger mer effektivt än när det är blandat med t.ex. bomull. Men om bomullen förbehandlades med enzym kunde sedan den återstående polyestern brytas ner lika effektivt. En återvinningsprocess för ren polyestertextil eller förbehandlad blandtextil kan nu skalas upp. Experiment med bioplast visade att plasten lätt kan formas till olika produkter som kan användas till engångsförpackningar och att plasten under kontrollerade former kan brytas ner med hjälp av enzymer för att minska mängden skadligt plastavfall.

Upplägg och genomförande

Projektets resultat genererades genom kemiska och enzymatiska experiment på råvaror av polyestertextil och blandtextil med polyester och bomull samt med enzymatiska experiment med olika bioplaster. Men en lika viktig del som de experimentella delarna har varit kundkontakt med aktörer inom återvinnings- och förpackningsindustrin, vilka har bland annat delat med sig av riktiga plastprover. Iterativt arbete har möjliggjort att flera olika tekniska begränsningar har kunnat lösas och ny kunskap som genererats i projektet har stärkt bolagets konkurrenssituation.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 februari 2023

Diarienummer 2021-00139