En SAXS/WAXS studie på fettkristaller och kristallisationskinetik i emulgerat fett
Diarienummer | |
Koordinator | AAK AB (publ) |
Bidrag från Vinnova | 489 000 kronor |
Projektets löptid | augusti 2019 - december 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan |
Ansökningsomgång | Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019 |
Slutrapport | 2019-02582_AAK.pdf(pdf, 289 kB) (In English) |
Viktiga resultat som projektet gav
Huvudmålet med projektet var att AAK skulle lära sig mer om vilka möjligheter det finns med att använda sig av synkrotron-faciliteter som t ex MAX IV och att vidare sprida informationen inom företaget. Från ett vetenskapligt perspektiv var målet att lära sig ännu mer om hur olika fetter kristalliserar i både emulsioner och kontinuerliga fett-faser genom att använda SAXS/WAXS. Resultaten visade på en del intressanta kristallisationsfenomen som bidrog till att öka förståelsen för kristallisationskinetik och morfologi.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultaten visade att emulgering har en stor inverkan på fettkristallisationskinetiken. Fettkristallisationen och typen av bildade polymorfer varierade. Undersökningen av fettkristallisationen i chokladliknande system visade att socker och kakaopartiklar främst fungerar som fyllmedel. Det var också en effekt på lamellpackningen på grund av de olika fetterna. Tid- och temperaturkontrollerade mätningar är kraftfulla verktyg för att analysera fettkristallisationskinetiken och kan användas för design av fettsystem och för att öka den mekanistiska förståelsen.
Upplägg och genomförande
SAXS/WAXS experiment utfördes på NCD-SWEET beamline, ALBA Light Source, Spanien, för att undersöka skillnader på fettkristallisation mellan bulkfett och fettemulsioner. Därefter utfördes SAXS experiment vid CoSAXS, MAX IV för att undersöka och utvärdera effekter av partiklar i kakaofett och andra fetter.