Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Elektrisk återvärmning av ämnen

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB
Bidrag från Vinnova 2 150 000 kronor
Projektets löptid maj 2021 - april 2024
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Metalliska material för det elektrifierade samhället

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet är att stålindustrins ämnesvärmningsprocesser ska elektrifieras på ett optimalt sätt, dvs. med rätt form av elektrisk uppvärmningsmetod sett till geometri, storlek, material, temperaturområde, temperaturjämnhet och energieffektivitet. Projektet har genom pilotförsök och simuleringar uppfyllt målet att anpassa och optimera en kombination av induktiv och resistiv återvärmning av ämnen inför varmvalsning och tagit fram rekommendationer till industrin gällande bästa elektriska uppvärmningsmetoder.

Långsiktiga effekter som förväntas

De i projektet utvecklade beräkningsverktygen för ämnesvärmning kan användas för optimering och uppskalning av pilotförsök till industriella värmningsgeometrier. Kunskapen från projektet kan användas som underlag för beslut om framtida effektivisering av ämnesvärmningen. Elektrifiering av ämnesvärmning hos Swerim har skapat en flexibel test- och demoutrustning för slabs, blooms och billets, där kombinationen av induktiv och elektrisk motståndsvärmningsteknik har utvecklats och testats såväl inom projektet som efter projektets avslut.

Upplägg och genomförande

En sammanställning över induktionsvärmningens "State of the Art" presenterades. Simuleringar av induktiv värmning med materialdata för aktuella material utfördes. Genom elektrifieringen av Swerims stegbalksugn utvecklades en test- och demoanläggning som svarar mot företagens ställda krav på reliabilitet och validitet. Processrelaterade nyckeltal som energieffektivitet, uppvärmningshastighet och total uppvärmningstid samt kvalitetsmått som temperaturjämnhet utvärderades.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 maj 2024

Diarienummer 2021-01007