Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Effektkontroll för additiv tillverkning av tunnväggiga strukturer

Diarienummer
Koordinator Procada AB
Bidrag från Vinnova 402 500 kronor
Projektets löptid november 2023 - maj 2024
Status Avslutat
Utlysning NFFP8 - SMF
Ansökningsomgång Flygteknisk forskning i små och medelstora företag hösten 2023

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att utveckla ett reglersystem för Additiv Tillverkning (AM) baserat på visuell feedback från processen med målet att möjliggöra AM inom flygindustrin för tunnväggiga applikationer där den geometriska noggrannheten utgör en speciell utmaning. Lyckade resultat har uppnåtts och projektet har också tagit fram en ny sensor för temperaturfeedback som kan mäta med hög hastighet och till låg kostnad jämfört med ex. IR kameror, samtidigt som den är robust och lätt att integrera med existerande vision-system och optiska element.

Långsiktiga effekter som förväntas

Tunnväggiga strukturer utgör en signifikant del av den sammanlagda kapabilitet som måste finnas för att AM skall kunna användas storskaligt inom flygindustrin. Det lyckade projektresultatet möjliggör nya applikationer för AM i metall och är därigenom ett viktigt steg mot en ökad elektrifiering av metallproduktionen, mindre spill och högre designfrihet. Genom en ökad designfrihet kommer komponenter kunna göras lättare och starkare vilket ger mer energieffektiva maskiner. Mer lokal förädling blir också möjlig som stärker den nationella produktionen och minskar transporter.

Upplägg och genomförande

Projektet har bedrivits på Produktions Tekniskt Centrum i Trollhättan i en industriellt relevant miljö med produktionsnära AM utrustning vilket har varit en nyckelfaktor för projektets framgång. Projektet var uppdelat på fem olika arbetspaket: 1. Kartläggning och inköp av hårdvara. 2. Integration av hårdvara samt utveckling av visionalgoritmer. 3. Utveckling av closed-loop regulator. 4. Validering av reglersystemets prestanda, robusthet och repeterbarhet. 5. Dissemination av projektresultat genom workshops med potentiella kunder.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 juli 2024

Diarienummer 2023-03355