Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Effektkapning i verksamheten

Diarienummer
Koordinator Uppsala kommun Arenor & Fastigheter AB
Bidrag från Vinnova 430 962 kronor
Projektets löptid november 2022 - april 2024
Status Avslutat
Utlysning Energieffektivisering av samhället
Ansökningsomgång Innovationer för en minskad elanvändning

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med projektet var att införa metoder för att kunna kapa effekt i verksamheter hos Uppsala Kommun Arenor och fastigheter. Insatserna i projektet ska inte påverka kvalitén i verksamheterna utan de ska kunna fortsätta leverera service samtidigt som de är med och bidrar till att minska belastningen på elnätet och kapa eleffekt. Det initiala målet var att involvera tre anläggningar men projektet har lyckats involvera fem anläggningar. Metodiken är inspirerad från ett annat kommunalt bolag i Uppsala som har arbetat med att kapa effekt i sina skolkök med mycket goda resultat.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har skapat en större förståelse för var effekttoppar finns i respektive verksamhet som har deltagit och det har även bidragit till att skapa en större medvetenhet kring energifrågor hos personalen som har kunnat se hur deras verksamhet påverkar elanvändningen. Det går att se att köken har jämnat ut sina effektkurvor sedan de fick skärmar och att de inte lika ofta skapar lika höga toppar som innan skärminstallationen. Brandstationens tvätteri är svårare att minska effekttoppar för det finns inte timer-funktion på maskiner. Bastu går att starta tidigare för att undvika topp.

Upplägg och genomförande

De anläggningar som initialt omfattades: Badhus Fyrishov (bastu),Viktoria brandstation (tvätteri), Uppsala konsert och kongress (kök) Utöver dessa tillkom: Brasserie 21 (kök), Friggas Stadshuset (kök) Anläggningarna har nu högupplöst mätning som kopplats till en plattform som kan visa grafer och data. På samtliga anläggningar utom Fyrishov har även skärmar installerats för att kunna visa upp effektläget i realtid samt att de fått coaching i hur de kan jobba för att minska effekttoppar. På Friggas installeras även ett effektkapningssystem som automatiskt styr ner effekten.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 juli 2024

Diarienummer 2022-03264