Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Effektiv och innovativ redistribution av överskottsmat i Sverige

Diarienummer
Koordinator Stiftelsen Chalmers Industriteknik
Bidrag från Vinnova 4 946 054 kronor
Projektets löptid november 2019 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet ReSvinn syftar på att utveckla effektiva redistributionssystem för överskottsmat i Sverige från butiker och grossister till restauranger, skolor och välgörenhetsorganisationer. Vi har arbetat gentemot detta syfte genom att utvärdera tre omfördelningslösningar och sätta upp samt testa samarbeten mellan olika aktörer (avsändare, mottagare och transportören) och ha sammanfattat lärdomar och rekommendationer så andra kan starta upp denna typ av samarbete.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat visar att det finns ett stort intresse från olika aktörsgrupper att minska matsvinn och använda överskottsmat i matlagning innan den går till spillo. Arbetet kring överskottsmat i storkök såsom i skolor och restauranger har visat hur stor viljan är att lära sig nya arbetssätt och inspirera och involvera sina elever respektive personalen. I projektet utvecklades ett flertal olika guider som riktar sig till olika aktörsgrupper för att hjälpa de att arbeta med/minska överskottsmat.

Upplägg och genomförande

I projektet genomfördes totalt 17 tester där restauranger, skolor och välgörenhetsorganisationer tog emot överskottsmat från butiker och grossister. Testerna varade olika länge men samtliga utom ett genomfördes under perioden mars 2019 till december 2021 och ägde rum i Göteborg, Malmö, Stockholm, Skövde, Norrtälje, Umeå och Örebro. Här räddades över 95 ton mat från att bli slängda. Lärdomar och rekommendationer sammanfattas i en industripapport såväl som i flera guider.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 april 2022

Diarienummer 2019-04466