E!5698, INGVAR, The Green Dairy
Diarienummer | |
Koordinator | The Green Dairy Sweden Holding AB |
Bidrag från Vinnova | 4 541 601 kronor |
Projektets löptid | september 2024 - augusti 2027 |
Status | Pågående |
Utlysning | Eurostars |
Syfte och mål
Projekt syftar till att ta växtbaserad livsmedelsproduktion till nästa nivå genom att utveckla ingredienser baserade på extrudering, fermentering samt fysisk och kemisk bearbetning. Vårt mål är att återvinna restsidoströmmar från produktion av växtbaserade drycker till högvärdiga livsmedelsingredienser med optimerad näringsprofil och sensorisk kvalitet och därefter kommersialisera nya och cirkulära högvärdiga livsmedelsingredienser till den globala marknaden samt skapa en ljusare och mer hållbar framtid.
Förväntade effekter och resultat
Havredrycksproducenter betalar för att bli av med sina restströmmar, men genom att istället omvandla dessa till värdefulla livsmedelsingredienser och produkter kan både den klimatmässiga hållbarheten och lönsamheten öka. Då den globala marknaden för växtbaserade mejeriprodukter växer snabbt strävar vi även efter att utveckla en skalbar infrastruktur. Genom att dessa ingredienser som enkelt kan formuleras till konkurrenskraftiga produkter utvecklas och når marknaden kommer även konsumenter att kunna få tillgång till ett mer näringsoptimerat vegetariskt sortiment.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet börjar med att karakterisera de fysikaliska, funktionella och näringsmässiga egenskaperna av sidoströmmen reOat före och efter processning för olika batcher, i relation till hälsoaspekter och regleringar. Därefter undersöks, genom olika processtekniker, hur förbättringar kan ske gällande smak, tekniska egenskaper, mikrobiologisk status och näringsinnehåll. Ingrediensen/rna testas i applikationer som bageri, extrudering, formulering och fermentering. Samtidigt utvärderas potentialen för industrialisering och kommersialisering.