E!381, FAVORIT, The Green Dairy Sweden Holding AB
Diarienummer | |
Koordinator | The Green Dairy Sweden Holding AB |
Bidrag från Vinnova | 4 356 398 kronor |
Projektets löptid | april 2022 - mars 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Eurostars |
Syfte och mål
Projektet ska ta fram växtbaserade mejeriprodukter baserade på fermenterad åkerböna med ett minimum av tillsatser, som ett resilient och hållbart alternativ till soja. Målet är en marknadsintroduktion av hälsosamma och hållbara yoghurt-liknande produkter från nordiska råvaror och naturliga bioprocesser. Partners: The Green Dairy, TFTAK (Estland), Lunds universitet.
Förväntade effekter och resultat
Konkurrenter använder ifrågasatta tillsatser för att skapa växtbaserade yoghurtprodukter istället för naturliga bioprocesser. En förstudie av projektets partners har visat att fermenterad åkerböna har stor marknadspotential för yoghurt-liknande produkter. Projektet kommer att skala upp denna komplexa bioprocess från labskala till massproduktion och marknadsintroduktion.
Planerat upplägg och genomförande
Råvaror och bakteriekulturer analyseras och selekteras. Produktionsprocessen utvecklas från labskala till fullskala, i dialog med producenter. Naturliga smaktillsatser (bär, örter mm) utvärderas. En studie på försökspersoner i samarbete med LU kommer att ge information om effekter på tarmflora, blodanalyter och välmående jämfört med traditionella produkter. En marknadsstrategi tas fram.