Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!381, FAVORIT, The Green Dairy Sweden Holding AB

Diarienummer
Koordinator The Green Dairy Sweden Holding AB
Bidrag från Vinnova 4 356 398 kronor
Projektets löptid april 2022 - mars 2025
Status Pågående
Utlysning Eurostars

Syfte och mål

Projektet ska ta fram växtbaserade mejeriprodukter baserade på fermenterad åkerböna med ett minimum av tillsatser, som ett resilient och hållbart alternativ till soja. Målet är en marknadsintroduktion av hälsosamma och hållbara yoghurt-liknande produkter från nordiska råvaror och naturliga bioprocesser. Partners: The Green Dairy, TFTAK (Estland), Lunds universitet.

Förväntade effekter och resultat

Konkurrenter använder ifrågasatta tillsatser för att skapa växtbaserade yoghurtprodukter istället för naturliga bioprocesser. En förstudie av projektets partners har visat att fermenterad åkerböna har stor marknadspotential för yoghurt-liknande produkter. Projektet kommer att skala upp denna komplexa bioprocess från labskala till massproduktion och marknadsintroduktion.

Planerat upplägg och genomförande

Råvaror och bakteriekulturer analyseras och selekteras. Produktionsprocessen utvecklas från labskala till fullskala, i dialog med producenter. Naturliga smaktillsatser (bär, örter mm) utvärderas. En studie på försökspersoner i samarbete med LU kommer att ge information om effekter på tarmflora, blodanalyter och välmående jämfört med traditionella produkter. En marknadsstrategi tas fram.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 september 2022

Diarienummer 2022-00807