Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!1512 ACTaNet

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - Karolinska Institutet Inst f fysiologi & farmakologi
Bidrag från Vinnova 2 921 000 kronor
Projektets löptid januari 2023 - januari 2026
Status Pågående
Utlysning Eurostars

Syfte och mål

Individer som lider av artrit och cancer som metastaserats till skelett rapporterar kronisk smärta både under aktiv sjukdom och när sjukdomen är i remission. Långtidsbehandling med tillgängliga smärthämmande läkemedel är ofta ineffektiv eller förknippad med problematiska biverkningar och det finns därför ett stort behov av nya läkemedel. Målet med detta projekt är att tillsammans med NETRIS Pharma, Nordic Biosciences och forskare på Köpenhamns Universitet etablera ”proof of concept” för antikroppen NP137 som terapi för artritsmärta och cancerinducerad skelettsmärta.

Förväntade effekter och resultat

NETRIS Pharma utvecklade initialt NP137, en humaniserad monoklonal antikropp riktad mot netrin-1, för att hämma tumörtillväxt. Pilotstudier i vårt labb på KI visar att NP137 minskar kronisk smärta orsakad av artrit och Heegaards grupp i Danmark fann att NP137 minskar metastas-inducerad smärta. Eftersom NP137 var väl tolererad i klinisk fas 1-prövning för cancer hoppas konsortiet kunna gå in i fas 2-prövningar snabbt efter projektet. Den tänkta slutprodukten är antikroppen NP137 som effektiv terapi för patienter som lider av cancerinducerad skelettsmärta och artritsmärta.

Planerat upplägg och genomförande

ACTaNet-konsortiet bildades baserat på upptäckten att NP137 dämpar smärta i experimentella modeller. Under projektet kommer vi på Karolinska Institutet att fördjupa studier som undersöker effekten och verkningsmekanismen av NP137 i två prekliniska modeller av artrit som representerar reumatoid artrit och artros. Vid Köpenhamns universitet kommer Heegaards grupp att genomföra parallella studier med fokus på cancerinducerad skelettsmärta. Vidare kommer Nordic Biosciences att söka efter relevanta icke-invasiva biomarkörer relaterade till kronisk smärta.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 februari 2023

Diarienummer 2022-02408