Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

E!12776 TRAC-SCAN Karolinska Institutet

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - Karolinska Institutet, Klinisk Neurovetenskap
Bidrag från Vinnova 1 979 339 kronor
Projektets löptid februari 2019 - september 2021
Status Avslutat
Utlysning Eurostars – för forskande små och medelstora företag

Viktiga resultat som projektet gav

Detta projekt syftade till att kombinera en "point-cloud" 3D-kamera med MR-bildtagning av hjärnan så att patientens ofrivilliga huvudrörelser kan korrigeras för i realtid vid undersökningen. Projektet har programmerat nya rörelseimmuna bildtagningstekniker som använder rörelseinformationen från 3D-kameran (som placeras vid patientens ansikte) för att i realtid uppdatera positionen av snitten som tas av patientens hjärna. Idag finns ett komplett generellt kliniskt protokoll för hjärn-MR undersökningar av barn och andra patienter som inte kan ligga still med huvudet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Med den utvecklade tekniken kommer MR-tekniken (för hjärnan) att kunna användas på patienter som har svårt att ligga stilla, utan att man behöver använda narkos eller andra sederingsmetoder. Dessa inkluderar vuxna patienter med smärta, klaustrofobi, kognitiva defekter, demens, men inte minst yngre barn, som rutinmässigt sövs idag för MR-undersökningen. Förutom att sövning komplicerar MR-undersökningen så medför det långa väntetider, färre MR-undersökningar per dag, samt obehag för patient och föräldrar. För hjärn-MR kan detta nu sannolikt undvikas i de flesta fall.

Upplägg och genomförande

Projektets tekniska del utgjorde den större delen och tidsåtgången, där kommunikation mellan 3D-kameran ("TracOline" av partnern TracInnovations) och dess kringutrustningen behövde göras kompatibel med MR-kamerans system, inklusive olika former av nätverkskommunikation, automatiska kontroller av koordinatsystem. Därtill har flera nya bildtagningstekniker för hjärn-MR programmerats och optimerats av projektgruppen, som kan lyssna på rörelseinformationsdata från 3D-kameran och uppdatera bildplanens position med endast 0.1 sekunders fördröjning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 november 2021

Diarienummer 2019-00834