E!115346 SEAPRO, Aventure AB
Diarienummer | |
Koordinator | Aventure AB |
Bidrag från Vinnova | 4 920 671 kronor |
Projektets löptid | september 2021 - augusti 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Eurostars – för forskande små och medelstora företag |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att selektera fram optimala kulturer för algfermentering och utvärdera algens tekniska och kliniska effekt efter fermentering. Målet med detta var att få bättre hållbarhet, förbättrad fysiologisk effekt samt möjliggöra inkludering av alg i produkter genom förbättrad smak. Tack vare fermenteringen av alg kunde en ny spread-liknande produkt utvecklas med utvärderad bra smak. Denna produkt testades sedan kliniskt i 25st personer. Ingen signifikant skillnad i blodsocker kunde uppvisas. Analysen av eventuell effekt på tarmfloran är inte klar ännu.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektets resultat visar att det är fullt möjligt att fermentera alg med kommersiella kulturer av mjölksyrabakterier och få både längre hållbarhet samt förbättrad smak. Effekten leder till att det är lättare att utveckla nya livsmedelsprodukter med innehåll av alg. Utfallet i projektet är att en ny typ av vegetabiliskt bredbar "spread", som innehåller 15% fermenterad alg, har kunnat utvecklats med hög acceptans i sensoriska tester. Produkten har även utvärderats kliniskt med avseende på blodsockerreglering och mikrobiota. Ingen skillnad i dessa resultat kunde dock uppvisas.
Upplägg och genomförande
Upplägget i projektet har varit att först selektera fram ett antal fungerande fermentationskulturer. Analysen ha varit tillväxt, pH-sänkning och smak. Därefter har produktuveckling genomförts av en produkt som ska kunna användas frekvent, som en bredbar produkt, där den fermenterade algen har använts i så hög koncentration som möjligt. En livsmedelsbas baserad på baobabfrukt har varit basen i produkten. Analysen har varit tekniska parametrar samt sensorik. Den avslutande delen har varit klinisk utvärdering i 25st personer avseende på blodsocker reglering och tarmflora.