Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Double impact - minskade utsläpp och ökad tillgänglighet inom idrottsrörelsen

Diarienummer
Koordinator Sveriges Riksidrottsförbund
Bidrag från Vinnova 2 740 181 kronor
Projektets löptid oktober 2021 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Beteendeförändringar inom mobilitetssystemet
Ansökningsomgång Förändrade resvanor - hållbar mobilitet - Undersök, utveckla och testa beteendeförändrande lösningar som bidrar till klimatneutrala och hälsosamma resvanor

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har minskat klimatpåverkan, ökat positiva hälsoeffekter och jämlikhet- och jämställdhetseffekter samt minskat reskostnader för Riksidrottsförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Handbollförbundet samt hos de 9 deltagande föreningarna. Koldioxidutsläppen minskade hos de deltagande förbunden med totalt 34% eller 17% årligen. Användningen av hälsofrämjande färdmedel har mer än fördubblats och en plan för uppskalning till hela idrottsrörelsen har tagits fram.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den metod som valdes för att genomföra projektet, CERO-metoden, har lett till att målen gällande utsläppsreduktioner och ökad användning av hälsofrämjande transportmedel har nåtts. Metoden har utvärderats under projektet och de delar som har varit framgångsrika har tagits med i planen för uppskalning. Projektet har utvecklat policies för de deltagande organisationerna som har bidragit till förändrat beteende och arbetssätt hos anställda och medlemmar. Projektet har ökat förutsättningarna för att idrottsrörelsen ska minska koldioxidutsläppen från sina resor.

Upplägg och genomförande

Projektet startade med datainsamling av förbundens och föreningarnas resvanor. Datan analyserades och respektive organisation skapade fram en intern handlingsplan för utsläppsreduktioner. Handlingsplanerna innehöll totalt 168 åtgärder. Samverkan upprättades med berörda kommuner och kollektivtrafikförvaltningar för att stärka genomförandet av åtgärderna. Gemensamma riktlinjer, gemensamt publikt informationsmaterial och en tävling utvecklades och användes av samtliga deltagande. Resvanorna effektanalyserades och en plan för uppskalning togs fram.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 januari 2024

Diarienummer 2021-03132