Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digitalisering och standardisering av kundanpassad massproduktion (DSKM)

Diarienummer
Koordinator Swep International AB
Bidrag från Vinnova 1 500 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Digital säkerhet och tillförlitlighet
Ansökningsomgång Standardisering som verktyg för ökad konkurrenskraft

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet och målet med detta projekt har varit att öka automationsgraden för kundanpassad massproduktion med hög kompatibilitet med internationella standarder och användning av digitala tvillingar. Befintliga produktionsflöden har mappats och anpassats efter standarder som ISO 22400 (Produktionsrelaterade nyckeltal) och ISO TC299 (Robotics). Ett nytt simuleringsverktyg har implementerats och digitala tvillingar har byggts för optimering av existerande process och dimensionering av nya automationsceller. Kunskap, metodik och resultat har spridits inom regionen.

Långsiktiga effekter som förväntas

De implementerade standarderna ISO 22400 (Produktionsrelaterade nyckeltal) och ISO TC299 (Robotics) har bidragit med en gemensam nomenklatur mellan produktionsflödena, fabrikerna runt om i världen, nya projekt och modellerna som byggs i den digitala världen. Detta i sin tur förenklar jämförelser och sparar tid då olika system och processer kopplas ihop. Med hjälp av en digital tvilling har redan befintliga produktionsflöden effektiviserats och framtida automationsceller dimensionerats för tidiga beslut och verifieringar.

Upplägg och genomförande

Arbetet, som skett i samarbete med Lunds Universitet och IUC Lab, har innefattat allt ifrån kunskapsinsamling, leverantörsval, utbildning (ISO standards, robotik och verktyg för digitala tvillingar), mappning av produktionsflöden för standarderna och input till digitala modeller, uppbyggnad av digitala modeller, verifiering av digitala modeller, simulering med data från ERP system och optimeringar. Spridning av resultat och erfarenheter har skett genom IUC Lab, IUC Syd och Lunds Universitet med inriktning på företag inom regionen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 januari 2022

Diarienummer 2020-04399