Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digitalisering och fiberoptik för hållbart bränsle

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE Kemiska Processer & Läkemedel
Bidrag från Vinnova 252 300 kronor
Projektets löptid november 2020 - mars 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Smartare elektroniksystem
Ansökningsomgång Smartare elektroniksystem: Genomförbarhetsstudier 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte har varit att öka kunskapen om nya kemiska flödesprocesser genom att med ett stort antal datapunkter noggrant mäta hur temperaturprofilen inne i en miniatyriserad flödesreaktor ser ut och hur profilen förändras med avseende på styrparametrarna. Detta har möjliggjorts med fiberoptik (FBG-teknik) där data från insamlingen kunnat skickas vidare för processning och analys i en molnstruktur. Resultaten har visat att tekniken har mycket hög industriell potential, särskilt för den exoterma konverteringen av biomassa då den är både skalbar och processtekniskt säker.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten från hydrodeoxygenering av biomassa till potentiellt biobränsle har visat att fibermätning och mappning av temperaturprofilen inne i flödesreaktorn kan ge mycket värdefull information om både reaktorn och om den reaktion som körs i den. Bl.a. är det möjligt att få ut effekt- och kinetikdata för att bättre kunna optimera kapaciteten och livslängden hos reaktorkolonnen, och dimensionering av nödvändig kylning i reaktorns olika delar. Vi har fått gott gensvar från berörda intressenter inom olika områden som också ser teknikens fördelar och potential i deras verksamhet.

Upplägg och genomförande

Projektet har varit tvärvetenskapligt och innefattat spetskompetens inom avancerad fibermätning, datainsamling och dataanalys samt kemisk processutveckling för biobaserade råvaror. Upplägget var att installera Proximions fiberteknologi i en befintlig anläggning för hydrodeoxygenering hos RISE i Södertälje och den data som genererades samlades in och processades av RISE Tillämpad Digitalisering. Trots de, till synes, spretiga disciplinerna så fungerade samarbetet mycket bra och har bidragit till att bredda vyerna och möjligheterna hos de inblandade projektparterna.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 april 2021

Diarienummer 2020-03708