Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital Tvilling för Livslängdsanalys - för Utveckling och Prediktivt Underhåll (DuraTwin)

Diarienummer
Koordinator Volvo Technology AB
Bidrag från Vinnova 3 732 826 kronor
Projektets löptid augusti 2024 - juni 2027
Status Pågående
Utlysning Transport- och mobilitetstjänster - FFI
Ansökningsomgång Transport- och mobilitetstjänster - FFI - våren 2024

Syfte och mål

Moderna fordon används i en tuff vibrationsmiljö vilket kräver omfattande analys och testning för att verifiera den strukturella integriteten. Projektet utvecklar en metodik baserat på digitala tvillingar för att synkronisera virtuella modeller med testdata. Syftet är att bättre samordna analys och provning under utvecklingsfasen och möjliggöra hälsoövervakning under användarfasen. Metoder och verktyg som utvecklas i projektet implementeras i en vägsimulator-rigg med målet att skapa en livedemonstrator som kan användas för framtida testning och utveckling av tekniken.

Förväntade effekter och resultat

Projektet har en betydande potential att påskynda den pågående utvecklingen av rena och energieffektiva tekniker och erbjuda nya tjänster i form av förutsägande underhåll och även stödja cirkularitet genom återanvändning av fordonskomponenter och ökad drifttid för fordon. Projektet främjar innovation och samarbete inom vägtransportsektorn med deltagare från två fordonstillverkare, ett forskningsinstitut och ett universitet. Den framtagna demonstratorn kan användas som en gemensam plattform för framtida testning och utveckling av tekniken.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet genomförs med en industridoktorand på Group Trucks Technology (AB Volvo), akademisk handledning via Chalmers Tekniska Högskola, samt seniora forskare från Safety Center - Durability CV på Volvo Cars (VCC) och avdelningen för Kemi och Tillämpad Mekanik på RISE. Algoritmer utvecklas först i en simuleringsmiljö där fordonsmodeller hos deltagande industripartners används för att generera syntetisk provdata, följt av verifiering på vägsimulator-rigg. Resultaten kommer att spridas vid workshops, seminarier, konferenser, publikationer och en licentiatuppsats.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 augusti 2024

Diarienummer 2024-00767