Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digital kvalitetssäkring för hållbar industri

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Industri- & materialvetensk
Bidrag från Vinnova 10 660 000 kronor
Projektets löptid juli 2021 - juni 2024
Status Pågående
Utlysning Utlysningar inom området Hållbar Industri
Ansökningsomgång Uppskalning för en hållbar industri

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har syftat till att skapa en digital geometrisäkringsprocess baserad på kopplade resultat inom fyra kritiska delområden - 1) Digital kravspecifikation, 2) Fixturoberoende mätning, 3) Automatisk konfigurering av mätutrustning och 4) Virtuell utvärdering. Två branschspecifika värdekedjor tjänar som industriella demonstratorer - en från fordonsindustrin och en från flygindustrin. Ett antal möjliga produkter med tillhörande affärsmodeller har genererats för att möjliggöra spridning av resultaten. Projektet har nått uppsatta mål från respektive arbetspaket.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har nått uppsatta mål i form av specificerade leveranser från respektive arbetspaket och kan bidra till en ökad grad av digitalisering och automatisering, vilket i sin tur möjliggör smarta fabriker och leverantörskedjor, som förutspås bidra till en framtida klimatneutral energiförsörjning. Projektet möjliggör nyttjandet av, inom området befintliga, definitioner och standarder som stimulerar en klimatneutral och cirkulär ekonomi och tillgång till en global marknad. Resultaten kommer att ytterligare stärka svensk industris konkurrenskraft.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i form av sex arbetspaket - AP1 Digital kravspecifikation, AP2 Fixturoberoende mätning, AP3 Automatisk konfigurering av mätutrustning, AP4 Virtuell utvärdering, AP5 Industriella demonstratorer och AP6 Affärsplaner. Konsortiet har bestått av Chalmers, Volvo Cars, Saab, FCC, IPS, RD&T, LK och PW där alla parter haft tydliga roller när det gäller att utveckla och testa funtionalitet. Projektet har haft stormöten två gånger per år och möten in om respektive AP ca en gång per månad. Upplägget och genomförandet har fungerat väldigt bra med alla mål uppnådda.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 december 2024

Diarienummer 2021-01854