Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Digital Cellulose Center (DCC) fas 2

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 37 500 000 kronor
Projektets löptid november 2022 - oktober 2027
Status Pågående
Utlysning Kompetenscentrum

Syfte och mål

Digital Cellulose Center har visionen att "göra cellulosabaserade produkter till en integrerad del av ett hållbart, digitalt samhälle". De långsiktiga målen för DCC (år 2027, 10 år från start) är: 1. Generera kunskap och kompetens, med hög relevans för industrin inom vårt område, digital cellulosa 2. Skapa en internationellt välrenommerad forskningsmiljö 3. Etablera internationella nätverk och omfattande samarbeten 4. Attrahera extern finansiering från t.ex. EU, nationella programkontor för ett självfinansierat centrum

Förväntade effekter och resultat

Termen "Digital cellulosa" representerar en framväxande klass av material som är tillverkade av träbaserade lignocellulosamaterial som kan omvandlas till eller kombineras med elektriskt aktiva material. Dessa material har potential att göra flera genombrott, drivet av behovet av grönare elektronik och att expandera marknaden för träbaserade material. Med DCC har Sverige en unik möjlighet att ta en ledande roll i utvecklingen av grön och hållbar elektronik. Detta förstärks ytterligare av de befintliga internationella banden genom DCC:s partners globala verksamhet.

Planerat upplägg och genomförande

Strukturen med de sex stora forskningsprojekten inom DCC bibehålles (från fas 1). Vi kommer att stärka grunderna genom att bli ännu starkare inom lignocellulosakemi och grön tryckt elektronik. Till detta kommer vi att öka TRL-sortimentet genom att ta in fler av demonstrator- och skalbarhetsprojekt. Vi kommer att fokusera på värdekedjor för energilagring, medicinsk och hälsoteknik och Internet-of-Cellulose-Things. Det förväntas ge ytterligare push och kraft att i det industriella engagemanget, forskningsfrågorna och kraven, samt också återvinnings- och hållbarhetsfrågor.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 november 2024

Diarienummer 2022-03085