Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Detektering av sub-mikroskador i tunnskikts-polymerkompositer

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Materialvetenskap
Bidrag från Vinnova 99 000 kronor
Projektets löptid februari 2020 - maj 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – hösten 2019
Slutrapport 2019-05303_Oxeon.pdf(pdf, 105 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Motivationen för projektet var ett behov av att studera / förstå källorna och drivkrafterna för initiering / förökning av skador i tunnskiktslaminat. Felprocessen på fiber / matrisskalan är inte helt klarlagd eftersom att det är extremt svårt att observera in situ. Denna information är viktig för Oxeon för att kunna designa mer avancerade tunnskiktsmaterial. Huvudsyftet med projektet var att lägga grunden för in-situ-mätningar av sub-mikronfel och mikroskador genom användning av storskaliga anläggningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Begränsningarna för laboratorieutrustning identifierades och de viktigaste testparametrarna och kraven för framtida experiment definierades med syftet att identifiera behov av storskaliga anläggningar. Experimentstationen ID19 vid ESRF i Grenoble identifieras som huvudkandidat för test med in-observationer av skador i tunnskiktslaminat. Men andra experimentstationer bör också övervägas i framtiden, särskilt DanMAX vid MAX IV och TOMCAT vid SLS i Schweiz. Diskussion om framtida projekt inleddes med positiva synpunkter från Oxeon.

Upplägg och genomförande

Projektets resultat motsvarar väl målen: - Den experimentella designen utfördes baserat på utvärdering av begränsningar för laboratorieutrustning och krav på identifierade möjliga submikronfelmekanismer som måste övervakas. - Storskaliga anläggningar utvärderades och mest lämpliga strållinjer identifierades. - Diskussion om framtida projekt inleddes med positiva synpunkter från Oxeon.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 december 2020

Diarienummer 2019-05303