Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Cybersäkerhet för framtidens resilienta energigemenskaper

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Linköpings tekniska högskola Inst f datavetenskap IDA
Bidrag från Vinnova 8 157 123 kronor
Projektets löptid november 2023 - november 2025
Status Pågående
Utlysning Avancerad digitalisering - Möjliggörande tekniker
Ansökningsomgång Cybersäkerhet för industriell avancerad digitalisering 2023

Syfte och mål

Detta projekt syftar till att möjliggöra utvecklingen av säkra energigemenskaper i Sverige. Vi kommer att utveckla nya metoder för cybersäkerhet som möter de problem som uppstår när operational technology (OT) ska fungera tillsammans med moln och IoT-system. Vi kommer också utveckla nya säkerhetsmetoder för molnbaserade energisystem och utveckla nya samarbetsmodeller som tar hänsyn till olika aktörers möjlighet att bidra till cybersäkerhet samt marknadsmässiga förutsättningar för detta kopplat till energigemenskaper.

Förväntade effekter och resultat

Konkret kommer projektet att utveckla följande lösningar: - En samarbetsmodell som fokuserar det delade säkerhetsansvaret och de gemensamma värderingarna som behövs i energigemenskaper. - En demonstrerbar prototyp för att förbättra och verifiera robustheten hos molnbaserade kontrollsystem med avseende på cyberattacker i energigemenskaper. - En metod för hotanalys och riskbedömning som tar hänsyn till både systemsäkerhet och cybersäkerhet för energigemenskaper.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet har sex arbetspaket. WP1 definierar omfattningen och relevanta användningsfall tillsammans med behovsägare, WP2 utvecklar nya modeller för samverkan för att skapa säkra energigemenskaper, WP3 undersöker tekniska lösningar för att säkra energisamhällen genom isolering och beroendehantering, WP4 expanderar på riskbedömningsmetoder som utvecklats i SEAS-projekt med säkerhetsmedvetenhet, och WP5 utvecklar ett testramverk med anomalidetektering som kommer att tillämpas i ett av användningsfallen. Slutligen ägnas WP6 åt att sprida projektresultat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 november 2023

Diarienummer 2023-02987

Statistik för sidan