Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

CombatSepsis

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds universitet Inst f kliniska vetenskaper
Bidrag från Vinnova 1 300 000 kronor
Projektets löptid december 2019 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Innovationer för framtidens hälsa 2017 till 2020 - särskilda insatser

Viktiga resultat som projektet gav

Våra mål var skapa 1. En ökad kännedom om sepsis , 2. En kartläggning av sepsisincidens och antibiotikaresistens, 3. Förbättrad uppföljning av sepsisöverlevare. Vi har tillsammans med Sepsisfonden bl.a. genomfört en nationell sepsiskampanj som nådde ca 2 miljoner svenskar. Tillsammans med European Sepsis Alliance har vi genomfört en pilotstudie som kommer att ligga till grund för den stora europeiska sepsisincidensstudien EUSEP. Vi har startat den första uppföljningskliniken för sepsispatienter som löper parallellt med arbetet med post COVID.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har följt upp med ytterligare en kännedomskampanj som visar att sepsiskännedomen ökat från 21% 2015 till 49% 2021! Våra resultat visar 1. att 5% av alla sjukhusinläggningar är orsakade av sepsis 2. att sepsisincidensen i Sverige är ännu högre än vi tidigare trott 3. Att Covid ökade antalet sjukhusinläggningar från 55 till 7% och 4. Att antibiotikaresistenta bakterier är ovanliga som orsak till sepsis (endast 1.8%) vilket är viktig information för både behandlingsguidelines och forskningsstrategi Vi har startat den första uppföljningskliniken för sepsispatienter.

Upplägg och genomförande

Våra lyckade resultat kommer att ha stor påverkan på sepsisvård och forskning. En ökad kännedom bland befolkningen kan rädda liv, en noggrann kartläggning av incidensen och kopplingen till antibiotikaresistens och COVID är viktig dels för att vi kan visa att AMR inte orsakar sepsis och därmed allvarlig sjukdom i hög grad i Sverige idag utan sepsis drabbar fler än cancer trots att vi har fungerande antibiotika. Denna kunskap borde leda till att forskningsresurser läggs på förbättrad diagnostisk och förbättrad alternativ behandling av sepsis. PostCOVID är en form av postSepsis.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 januari 2022

Diarienummer 2019-05392