Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

CircSolar: Paneling the Path to Circular Sunpower

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Kungliga Tekniska Högskolan Inst f industriell ekon & organisa
Bidrag från Vinnova 2 686 000 kronor
Projektets löptid oktober 2023 - oktober 2026
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet, industrins bidrag till en cirkulär ekonomi

Syfte och mål

Projektet har nedanstående mål, där mål 3 kan anses vara det huvudsakliga målet: 1. Utveckla ramverk för att analysera cirkularitet i värdekedjan för solpaneler. 2. Utveckla framtidsscenarier för att prognostisera framtida flöden samt utvärdera förändringar i processer och värdekedjornas sammansättning. 3. Ta fram förslag på hur en nationell infrastruktur för cirkularitet av solpaneler bör se ut och utvecklas. Detta inkluderar även affärsmodeller för aktörer och policyer och direktiv som krävs för ett effektivt och hållbart system.

Förväntade effekter och resultat

En proaktiv utformning av ett cirkulärt system för solpaneler är avgörande för att säkerställa uppfyllnad av framtida krav, säkra tillgång på viktiga återvunna naturresurser och material och samtidigt öka konkurrenskraften för svensk och europeisk solindustri. Potentiella, långsiktiga effekter av implementering av projektets lösningar kan också vara en ökad investering i återvinningsbranschen och -teknik gällande solpaneler vilket skapar förutsättningar för en cirkulärt nyttjande av material och metaller samt ett tillskott av arbetstillfällen.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet inkluderar aktörer från hela värdekedjan och har för avsikt att kontinuerligt utöka antalet deltagande aktörer för att uppnå förändring på systemnivå. Projektgruppen består initialt av 7 parter; Axfoundation, El-Kretsen, Remondis, Stena Recycling, Svea Solar, KTH och IKEA. Projektet har tre huvudsakliga faser. Först en nulägesanalys, därefter framtagning av scenarier och modellering av dessa och slutligen förslag på ett cirkulärt system för solpaneler.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 november 2023

Diarienummer 2023-02481