Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Car-goNE-City: Cargo Bikes and Neighbourhood Engagement in the 15-Minute City

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Rymd-geo & miljövetenskap
Bidrag från Vinnova 5 230 200 kronor
Projektets löptid november 2023 - oktober 2026
Status Pågående
Utlysning Driving Urban Transitions - DUT

Syfte och mål

Car-goNE-City undersöker i vilken utsträckning delade lastcyklar kan öka tillgängligheten till viktiga stadsfunktioner, sänka transportkostnaderna och minska privatbilismen. Projektets mål inkluderar (1) att studera tillgänglighet över tid; (2) Förstå potentialen för delad mobilitet av lastcyklar för att minska bilanvändningen. (3) Engagera invånarna i utformningen av delad mobilitet med hjälp av metoder för digitalt deltagande, spelifiering och pilotprojekt. (4) Identifiera effektiva metoder för att påskynda genomförandet av delad mobilitet.

Förväntade effekter och resultat

Car-goNE City undersöker hur delad mobilitet med lastcyklar kan vara en brygga till mer hållbar mobilitet. Projektet fokuserar på bostadsområden utanför stadskärnorna med fokus på implementering av nya mobilitetslösningar. Projektet utvecklar nya tillgänglighetsmått som inkluderar delad mobilitet. Vi utvecklar också nya verktyg för beslutsfattande för att underlätta övergångar till mobilitet genom digitalt deltagande och spelifiering. Slutligen kommer vi att utveckla scenarier och implementeringsvägar i samarbete med de olika projektparterna.

Planerat upplägg och genomförande

Car-goNE-City inkluderar partners i Sverige, Tyskland, Norge och Ungern och använder deltagande engagemang med medborgare och beslutsfattare i planering, design, implementering och utvärdering av delad mobilitet av lastcyklar som en hållbar mobilitetslösning. Projektet består av enkäter till boende för att förstå potential av lastcyklar; tillgänglighetsanalys av stadsdelar; pilotprojektar; utvärderingar av affärsmodeller; utveckling av verktyg för digitalt deltagande; och engagemang av invånare och beslutsfattare i beslutsprocesser med ett spelifieringsverktyg.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 november 2023

Diarienummer 2023-02584