CANDI - CArbon Neutral Digestive Initiative
Diarienummer | |
Koordinator | Stockholm Environment Institute SEI |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | april 2019 - december 2019 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering |
Ansökningsomgång | Utmaningsdriven innovation steg 1 initiering - 2019 |
Viktiga resultat som projektet gav
Vårt projekt syftar till att bidra till Sveriges ambition att bli en netto-noll utsläppare av koldioxid före 2045 genom att hantera livsmedelsförbrukningen, som idag står för 31 procent av de konsumtionsbaserade koldioxidutsläppen på hushållsnivå. Vår ansökan syftar till att konsumenten ska kunna fatta medvetna beslut om inköp, genom information i realtid om livsmedlets klimatfotspår, samt förslag till alternativ för matvaror med högt fotavtryck.
Långsiktiga effekter som förväntas
Detta projekt kommer främst att bidra till SDG 12 om ansvarig konsumtion och produktion: - Till år 2030, uppnå en hållbar förvaltning och effektiv användning av naturresurser och halvera globalt livsmedelsavfall per capita på detaljhandeln och konsumentnivå -Köparföretag, särskilt stora och transnationella företag, att anta hållbara metoder och integrera hållbarhetsinformation i sin rapporteringscykel -Till år 2030, se till att människor överallt har relevant information och medvetenhet om hållbar utveckling och livsstil i harmoni med naturen
Upplägg och genomförande
Vårt projekt består av 3 partnerorganisationer med olika expertis: - SEI leder projektet, och tillhandahåller vetenskaplig forskning om klimatfotavtrycket - Nagoon kommer att utveckla applikationen - Urban deli är testbädden för applikationen Fas ett består av en översynsblick av relevanta tillämpningar och lagstiftning. Vi kommer att engagera oss med konsumenterna för att förstå deras preferenser för att använda applikationen. I andra och tredje fasen kommer vi att lansera applikationen, samt engagera oss med beslutsfattare och livsmedelsproducenter kring avvägningar.