Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Byggnation, funktion och uppföljning av multifunktionella konstruktioner för klimatanpassning

Diarienummer
Koordinator Statens Väg- & Transportforskningsinstitut - Statens väg- & transportforskningsinstitut VTI
Bidrag från Vinnova 2 991 400 kronor
Projektets löptid april 2023 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet InfraSweden
Ansökningsomgång SIP InfraSweden - hösten 2022: Anpassning av transportinfrastrukturen för att möta klimatförändringar

Syfte och mål

Projektet vill förenkla att dimensionera, bygga och underhålla multifunktionella BGG (Blå Grön Grå) konstruktioner för vägtrafik, minska risk översvämning och gynna träd och grönska. För att möjliggöra klimatresilienta städer (dvs göra dom mindre känsliga för klimatrelaterade händelser) och öka förtroendet för dessa konstruktioner. Ett huvudsyfte är att de nya lösningarna är hållbara och inte kräver ett stort underhåll. Det är därför av vikt att byggmetoder verifieras. Dessutom är det av stor vikt att redan byggda konstruktioner följs upp för att kunna bygga erfarenheter.

Förväntade effekter och resultat

Effekten av att det implementeras mer BGG konstruktioner är att belastningen på dagvattenledningar under intensivt regn minskar. Peakflödet kan fördröjas genom att gatans obundna bergmaterial används som tillfälligt fördröjningsmagasin. Träd och växtlighet ger biodiversitet men också ett behagligare klimat. Dessutom ger grönska och träd en vackrare stadsmiljö. Resultaten ska bland annat användas för att förenkla upphandling genom att utveckla regelverk för anläggningsbyggnation.

Planerat upplägg och genomförande

För att kunna implementera dessa konstruktioner brett och utnyttja deras förmåga att hantera såväl trafiklaster, dagvatten och träd krävs att deras långsiktiga funktion dokumenteras och att informationen sprids brett. Därför avser vi att: 1) Bygga och följa upp nya testytor och instrumentera dessa så att deformationer, fukt och trädens livsbetingelser kan följas upp. 2) Utvärdera existerande multifunktionella konstruktioner. 3) Ta fram information och utbildningsmaterial samt föra en dialog med kommuner och aktörer för att dela erfarenheter.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 februari 2024

Diarienummer 2023-00161

Statistik för sidan