Branschriktlinjer för ökad återanvändning av vatten inom mejeriindustrin
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - juni 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Cirkulär och biobaserad ekonomi |
Ansökningsomgång | Policyutveckling för hållbar industri |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med detta projekt var att ta fram underlag för att revidera branschriktlinjerna kring vattenanvändning i mejerisektorn. Målet var att ta fram ett bättre och tydligare underlag för var och hur man kan effektivisera vattenanvändningen vid livsmedelsproduktion inom mejerisektorn, utan att äventyra livsmedlets kvalitet och säkerhet. Relevant bakgrundsinformation har sammanställts, bearbetats och diskuterats, vilket har resulterat i ett färdigt förslag till reviderad branschriktlinje som nu ska nu ska granskas och godkännas av Livsmedelsverket.
Långsiktiga effekter som förväntas
Efter godkännande kommer de reviderade branschriktlinjerna användas direkt hos företagen i deras eget arbete med att öka takten vid införandet av, och minska risken vid, vattenbesparande åtgärder. De kommer också fungera som vetenskapligt bakgrundsstöd och kunskapskälla vid kontakten mellan företag och myndigheter vid riskbedömningar kring vattenåteranvändning. Till följd av förändring i riktlinjerna (inom projektet) och efter implementeringen av en ökad återanvändning av vattnet på mejerierna (efter projektet) förväntas dricksvattenbehovet minska väsentligt.
Upplägg och genomförande
I projektet deltog RISE som huvudutförare, LRF Mjölk som policyägare, samt representanter för mejeriindustrin (Arla Foods, Gäsene mejeri och Norrmejerier som projektparter, samt ytterligare sju mejeriföretag som aktiva deltagare). Genom litteratursökningar och dialog i projektgruppen samlades bakgrundsinformation in och bearbetades. Dialog fördes även med Livsmedelsverket. Materialet anpassades till branschriktlinjeformat, vilket resulterade i en färdig version som nu ska godkännas av Livsmedelsverket innan den kan implementeras av industrin.