Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Bra Lokal Beredskapsmat till Alla

Diarienummer
Koordinator Coompanion Roslagen & Norrort ek för
Bidrag från Vinnova 592 200 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Syfte och mål

Vi ska göra ett experiment i avgränsad skala, med fokus på lokal livsmedelsförädling och konservering, där vi testar ett innovativt sätt att dela produktionsresurser, kompetenser och kanaler, tar tillvara lokala råvaror, skapar smakrika unika ätklara produkter med lång hållbarhet utan behov av kyl eller frys (beredskapsmat) i cirkulära förpackningslösningar som sedan kan ta plats i lokala butikers delikatesshyllor och i människors medvetande och mage. Vi ska undersöka hur en kooperativ affärslogik kan implementeras och användas som hävstång för mer hållbara lokala matsystem.

Förväntade effekter och resultat

Kunskapa Tillsammans - Skapa praktisk och teoretisk kunskap hos 4-8 lokala matentreprenörer. Produktionsmetoden glaskonservering med hjälp av fransk expertis. Tillsammanslärande och delande genom gemensam testproduktion. Matinnovera Tillsammans - Utvecklade och testade fungerande och livsmedelssäkra recept av lokal råvaror med metoden konservering i glasburkar. Utvecklade och testade metoder för att kunna dela produktionsresurser och logistikkanaler samt kunskap och kompetens. Dela, dokumentera och sprida metoden Bra Beredskapsmat Tillsammans.

Planerat upplägg och genomförande

Projektledare och projektmedarbetare ansvarar för att rekrytera lämpliga deltagande företag, införskaffa utrustning, ordna utbildning inom konservering och testar olika typer av delalösningar av kompetens och produktionsresurser. De ser också till att matinnoveringen fortskrider och kvalitetsäkras ur livsmedelssynpunkt, ansvarar för tester, provsmakningar, jury, och pris/synlighet. Controller ser till att projektaktiviteterna och kostnaderna följer plan. Caroline Mattsson kommunicerar projektets nyttor. Projektet koordineras genom Sarah Thorsaeus.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 juni 2024

Diarienummer 2024-01095