Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Blandade biobränsle pellets för hushålls- och industripannor med Miscanthus biomassa och trärester

Diarienummer
Koordinator Karlstads universitet - Karlstads universitet Inst f ingenjörs- & kemivetenskaper
Bidrag från Vinnova 89 227 kronor
Projektets löptid december 2021 - oktober 2022
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Sverige har som mål att vara en nettoekonomi med nollutsläpp av växthusgaser till 2045. För att uppnå detta kan en strategi vara att öka biomassabidraget inom energisektorn. Miscanthus är en av de vanliga energigrödorna på grund av sitt stora energivärde, och har även potential att användas i pelletsform i bostads- och kommersiella pannor. I detta projekt försöker vi fastställa under vilka förutsättningar blandade biobränslepellets gjorda av Miscanthus och trärester kan uppfylla energiproduktionskrav och andra önskade egenskaper hos en biobränslekälla.

Långsiktiga effekter som förväntas

Baserat på resultaten kan man dra slutsatsen att pellets med olika kvoter av Miscanthus och tallsågspån inte visade några signifikanta skillnader i fysiska, kemiska, förbränningsegenskaper och därför kan konkurrera positivt som biobränslekällor. Även om ren Miscanthus-pellet kan ha uppvisat högre askhalt jämfört med sågspånspellet av ren tall, kompenserades dess högre askhalt genom att blanda med tallsågspån i olika förhållanden, och mängden aska i blandningarna bestämdes av förhållandet mellan tallsågspån tillsatt.

Upplägg och genomförande

a) Konstruera pelletiseringsprocess för Miscanthus biomassa genom att modifiera tekniska parametrar samt trärester och bindemedel för identifiering av optimala processer för energianvändning. b) Optimera den blandade pelletsprocessen, blanda olika förhållande mellan Miscanthus och trärester, genom att utvärdera pelletsens mekaniska och fysikaliska egenskaper, för att uppfylla standarder för biobränslekrav. c) Utveckla livscykelanalysmodeller för att kvantifiera de klimatfördelar som användningen av blandade pellets skulle kunna ge.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 december 2022

Diarienummer 2021-04642