Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Blå bioraffinering: en holistisk lösning för att öka resurseffektiviteten inom sjömatsindustrin (BlueBio)

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers tekniska högskola AB Inst f Biologi & bioteknik
Bidrag från Vinnova 5 653 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - oktober 2025
Status Pågående
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet för en cirkulär industri

Syfte och mål

Globala leverantörskedjor för fisk och skaldjur lider hårt av ineffektivitet eftersom upp till 70 % av den landade akvatiska resursvikten slutar som biprodukter. BlueBio riktar sig till det stora flödet av underutnyttjade akvatiska resurser i Sverige och syftar till att utveckla och demonstrera en blå bioraffinaderiplattform i pilotskala för att uppgradera skaldjursbiprodukter och små pelagiska produkter till flera högvärdiga produkter t.ex. proteiner, fiskoljor, marina kollagener och kitin som ett helhetsgrepp för att öka resurseffektiviteten i skaldjurskedjan.

Förväntade effekter och resultat

Projektets resultat kommer att - Främja resurseffektivitet i värdekedjan för skaldjur genom att återanvända små pelagiska produkter och biprodukter till livsmedel snarare än till foder. - utveckla en ny teknik för bioraffinering av underutnyttjade akvatiska resurser till flera nya produkter som ökar motståndskraften inom värdekedjorna för skaldjur. - stimulera en cirkulär ekonomi och öka symbiosen mellan aktörer i skaldjursförädlingskedjan som idag inte är sammankopplade. - ta projektresultaten vidare för att utnyttjas av skaldjursindustrin både inom och utanför Sverige.

Planerat upplägg och genomförande

Inom ramen för ett pilotförsök i en livsmedelsklassad miljö för att utveckla en blå bioraffinaderiplattform med flera produkter baserad på pH-förskjutningsteknologin. Detta ska ske i samarbete med behovsägare och med bidrag från världsledande teknikleverantörer. Försöket kommer att ge en tydlig förståelse av tekniska krav för industriell implementering av processen. Projektet kommer också att täcka dess ekonomiska bärkraft, energiefterfrågan och konsumenternas acceptans av modellprodukter formulerade från olika fraktioner som härrör i stor skala från biprodukter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 november 2024

Diarienummer 2021-03724