Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Biokompositer- Fibermodifiering och smältstudier för att åstadkomma tillverkning vid höga fiber halter

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för kemi och kemiteknik
Bidrag från Vinnova 1 790 000 kronor
Projektets löptid februari 2018 - augusti 2021
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet har varit att utveckla nya metoder som möjliggör produktion av träfiberförstärkta polymerkompositer, WFPL, med en fiberhalt över 60 vikt%. För den skogsbaserade industrin kommer detta att skapa nya marknadssegment inom bygg-, fordons- och industrivaror och därmed främja en hållbar industrialisering. Kompositer med upp till 70 % TMP-fibrer och l 5 % tillsatsämnen framställdes framgångsrikt genom formpressning. Tillsatsämnena förbättrade styrkan i de tillverkade kompositerna och studier visar att interaktionen mellan fiber och polymer förbättrades.

Långsiktiga effekter som förväntas

Kompositer med upp till 70 % TMP-fibrer och upp till 5 % tillsatsämnen framställdes framgångsrikt genom formpressning. Tillsatsämnena förbättrade styrkan i de tillverkade kompositerna och från reologimätningar drogs slutsatsen att gränssnittsinteraktionen mellan fiber och polymer förbättrades. För fibrer som hydrofoberats genom kemisk modifiering extruderades framgångsrikt ompositer med ett fiberinnehåll på 50 %. Även om en fiberhalt på 60 % inte uppnåddes så visade metodiken på förbättrad processbarhet och gav kompositer av god kvalitet.

Upplägg och genomförande

I projektet har en uppsättning hydrofoberade fibrer framställts, analyserats med molekylära karakteriseringstekniker och deras ytspänning har bestämts. Fibrer med lägst ytspänning har använts vid extrudering för att uppnå kompositer vars mekaniska egenskaper utvärderades. Metodiken att använda tillsatser har påvisat att styrkan och flexibiliteten hos gränsytan mellan polymer och fiber kan påverkas med andra metoder än hydrofobisering av fiberytan. Detta kan ses som ett nytt koncept som kan öppna nya vägar för framställning av komposit med högt träfiberinnehåll.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 10 december 2021

Diarienummer 2017-05402