Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Berikat biokol från skogsindustriella restprodukter för gödsling av plantor och skogsmark, NärSkog 2

Diarienummer
Koordinator Karlstads universitet - Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper
Bidrag från Vinnova 1 978 802 kronor
Projektets löptid november 2019 - oktober 2022
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi. Etapp 2 Utvecklings- och innovationsprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Med projektet NärSkog 2 ville vi ta reda på om det är teknisk och ekonomiskt möjligt att -minska mängder avfall vid svenska massabruk -minska användning av mineralgödsel vid plantskolor och skogsbruk. -öka mängden aska som återförs till skogen -bidra till ökat hållbart resursutnyttjande av skogsresursen Genom att betrakta slam och aska som resurser och upparbeta dem till berikad hydrokol som sedan recirkulerats tillbaka till skogen, antingen tillsammans med plantor eller i större skala som markförbättrare, kan alla målen uppnås.

Långsiktiga effekter som förväntas

Karlstads universitet har i ett lyckat samverkansprojekt tillsammans med Stora Enso AB, Stora Enso Skog, Mellanskog, Econova, Karlstad kommun, Skogstyrelsen, Paper province och Umeå universitet, utvecklat och testat en ny typ av gödning för skogs-plantor och skogsmark. Vi har utvärderat olika restprodukter från massabruk med avseende på näringsinnehåll och tungmetaller och funnit att det är möjligt att använda slam och aska för gödning av skogsplantor men även i större skala för skogsbruk. Slammet behöver först upparbetas till biokol eller hydrokol.

Upplägg och genomförande

Samarbete med industriella aktörer ledde till storskaliga experiment med industriell relevans. Bland annat har två större odlingsförsök genomförts på plantskola med ca 10 000 plantor i varje försöksomgång. En del av dessa plantor har sedan planterats ut på utvalda hyggen. Teknik att pelletera materialet utvecklades till kontinuerlig produktion. Projektgruppens ämnesöverskridande sammansättning har lett till att hela kretsloppet har kunnat utvärderats m.a.p. hinder och möjligheter. Samarbetet med Paper Province har lett till att projektet fått stor spridning i media.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 november 2022

Diarienummer 2019-04457