Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Banbrytande instrument för att skanna efter cancer vid prostataoperationer för återfallsfria patienter

Diarienummer
Koordinator Region Västerbotten - Medicinsk teknik-FoU, Centrum för medicinsk teknik och strålningsfysik
Bidrag från Vinnova 849 999 kronor
Projektets löptid mars 2023 - februari 2025
Status Pågående
Utlysning Medtech4Health innovatörer
Ansökningsomgång Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2022

Syfte och mål

En vanlig cancerformen för män är prostatacancer. En vanlig behandlingsform är att prostatakörteln opereras bort. Då behöver ändå 10-20% av patienterna behandling efteråt pga att kirurgen inte lyckats ta bort all cancervävnad, det kallas positiv kirurgisk marginal. Projektets syfte är att föreslaget instrument baserat på två sensortekniker ger ett beslutsunderlag till kirurgen om all cancervävnad är borttagen i kirurgiska marginalen. Målet är att färdigutveckla instrumentet och kliniskt utvärdera det för kommersialisering på hälso-och sjukvårdsmarknaden.

Förväntade effekter och resultat

Kortsiktigt blir effekten ett färdigt instrument för helprostatamätning av cancer som är utvärderad för klinisk tillämpning. Robusta data genereras från prostatamätning för att tillräckligt säkert konstatera prostatacancer i kirurgiska marginalen. Långsiktig effekt blir förbättrade förutsättningar för framgångsrik kirurgisk behandling av prostatacancer och därmed ökande livskvalitet för patienten och att resurser sparas i sjukvården. Resultat: Ett kliniskt instrument som kan CE-märkas och som via kommersialisering i företag stärker Svensk medicinteknisk industri.

Planerat upplägg och genomförande

Prototypen med rotationsarrangemanget för applicering av sensorteknikerna utvecklas vidare så att kirurgiskt avlägsnad helprostata kan skannas automatiskt för cancerförekomst på prostatas yta i operationsrummet. Mjukvara designas för visualisering. Verifieringsstudie på prostatakörtlar genomförs för att statistiskt fastställa med vilken säkerhet cancer kan detekteras i jämförelse med histologisk analys. Patentmöjligheter bevakas. Med stöd av innovationscoacher på UmU Holding AB genomförs aktiviteter för bästa kommersialiseringsväg av färdig produkt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 mars 2023

Diarienummer 2022-03184