Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Baljväxtfabriken

Diarienummer
Koordinator Peter O Bolinder AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - april 2022
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Viktiga resultat som projektet gav

Mål Visa hur vi kan skapa en svensk proteinutvinningsanläggning för att möta livsmedelsproducenternas behov av ett svenskproducerat växtprotein. Uppfyllelse Konstaterat en marknad i snabb tillväxt med behov av utveckling. Marknaden finns och teknik för utvinning finns som möter behov och hållbarhetskrav. Etablerat en första fraktioneringsanläggning och flera projekteras som kommer att täcka mer än de svenska behoven. Kartläggningen har visat ett större behov av en anläggning för texturering och smaksättning, denna del saknas i värdekedjan.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har konstaterat att det finns en marknad för växtproteiner i stark tillväxt med utvecklingsbehov Finns teknik för utvinning som möter behov och hållbarhetskrav Att det etablerats och etableras fraktioneringsanläggningar som täcker mer än Sveriges behov Saknas svensk anläggning för texturering och smaksättning av växtproteiner Projektet kommer att arbeta vidare för att etablera en svensk anläggning för texturering och smaksättning av växtproteiner för livsmedelsindustrin

Upplägg och genomförande

Med berörda arbetspaket utarbetades en projektplan, tidplan med delavstämningar för gemensam uppföljning Löpande dialog och uppföljning av projektledare och koordinator för att säkra framdrift och resultat. Marknad - Macklean Externa databaser Externa marknadskartläggningar Egna tidigare studier Intervjuer Analyser och slutsatser Produktion - SLU Litteraturstudier Forskarrapporter egna och externa Kontakter med andra akademiska institutioner Teknikleverantörer Labbtester Analyser och rekommendationer

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 juni 2023

Diarienummer 2021-03602