Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Avstressande utemiljökvaliteter i arbetsområden för ökad trivsel, samarbete och produktivitet

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi
Bidrag från Vinnova 9 984 051 kronor
Projektets löptid november 2017 - september 2020
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet är att utveckla verktyg för säkerställande av avstressande och restorativa naturkvaliteter på arbetsplatser, för att främja anställdas trivsel och arbetskapacitet. Långsiktigt mål är att alla typer av fastighetsägare, och byggare, certifierar sina fastigheter som ”restorativa arbetsplatser”, till nytta för framtida hyresgäster/brukare och samhället. Pandemin tydliggör betydelsen av miljöer som stödjer personal och främjar empatiska samtal.

Långsiktiga effekter som förväntas

Verktyget är utprovat i excel och tillämpat av bedömningsgrupper i 30 fastighetsutvecklings- och byggprojekt, huvudsakligen samhällsfastigheter. Erfarenheterna är goda, och intresse finns att tillämpa metoden på fler typer av fastighetsobjekt, och för att vidareutveckla systemet till app-verktyg. Appen är en viktig del av implementeringen eftersom alla bedömningsdata lagras för framtida förvaltning, ombyggnader etc. Appen skall även innehålla information om forskningsgrund, manual för handhavande, instruktionsfilmer etc.

Upplägg och genomförande

Protokollet omfattar bedömning av 100 frågor avseende naturintryck interiört, i närmiljön och i grannskapet. Poängsättning sker i en bedömningsgrupp av upp till 7 personer lokalt sammansatt av ägaren, förvaltare hyresgäster, användare, arkitekt m fl. Med flera ögon tillsammans ser personerna i gruppen ibland hur man med små enkla medel kan göra tydliga förbättringar, s.k. ”lågt hängande frukter”. När bedömningen är färdig redovisas resultaten i pedagogiska diagram, samt listor med förslag på åtgärder och förbättringar som underlättar planering av drift och underhåll etc.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 december 2021

Diarienummer 2017-03715