Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Avancerad karakterisering av nya cellulosabaserade material för smältprocesser inom förpackningsindustrin

Diarienummer
Koordinator Tetra Pak Packaging Solutions Aktiebolag - Tetra Pak Packaging Solutions AB
Bidrag från Vinnova 100 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - november 2019
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – våren 2019
Slutrapport 2019-02558_Tetra_Pak_Packaging_Solutions.pdf(pdf, 372 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Målet var att identifiera högupplösta spridningsmetoder, alternativt skapa sådana metoder att använda för att studera cellulosa och cellulosamodifieringar. Standard SAXS och WAXS i labskala har testats och fångar relevanta detaljer i materialet. Det innebär att existerande infrastruktur för spridningsmetoder skulle kunna användas. Exempel är cSAXS beamline, SLS, (Swiss Light Source vid PSI, Switzerland) eller P03 vid PETRA III (vid DESY faciliteten i Hamburg, Tyskland). Även strålröret ForMAX vid MAX IV kommer kunna användas när den kommer i drift.

Långsiktiga effekter som förväntas

Olika modifieringsgrad av cellulosan från noll till 32 timmars modifiering har testats, där SAXS visade en intensitetspuckel motsvarande fibrösa element i materialet vid låg modifieringsgrad. Den puckeln saknades vid högre modifieringsgrad, indikerande att materialet tappar struktur med ökande modifiering. Det är förväntat och positivt att spridningstestet fångade den skillnaden i materialet. Med det resultat kan spridningstester på materialet med fördel göras på en synkrotron framöver.

Upplägg och genomförande

Under förstudien har två projektmöten hållits med samtliga parter. Det första mötet hölls för att enas om vad som skulle göras i projektet samt jämföra med företagets behov från ett hållbarhetsperspektiv. En litteratursökning hade gjorts och diskuterades. Materialvarianter att testa valdes och labskale-SAXS och -WAXS genomfördes. Alla projektparter var nöjda med hur projektet utvecklades, och spridningstester i en synkrotron kan nu genomföras.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 februari 2020

Diarienummer 2019-02558