Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Autumn Leaves - automatisk falldetektering och digitalisering optimerar fallskadeprocessen för äldre

Diarienummer
Koordinator Lindholmen Science Park AB - PICTA Prehospital ICT Arena
Bidrag från Vinnova 1 994 041 kronor
Projektets löptid januari 2021 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas Internet
Ansökningsomgång IoT för innovativ samhällsnytta och ett bättre liv för alla i en sammankopplad värld

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att skapa förutsättningar för ökad precision i bedömning och prioritering av fallskador i hemmet genom tillförlitlig och snabb falldetektion. Målsättningen var att i samverkan med tjänsteleverantörer lägga grunden till en teknisk lösning för automatisk överföring av information till larmcentral. I projektet utvecklades tjänsten ASAP som genom öppna gränssnitt erbjuder flexibel och modulär integrering och analys av information från olika system, sensorer, devices och källor och kan tillämpas på olika IoMT-kontexter, sjukdomstillstånd och sammanhang.

Långsiktiga effekter som förväntas

Tjänsten ASAP utvecklades baserad på internationella och öppna gränssnitt och standarder, inkl. API:er för överföring av data från respektive tjänsteleverantör för falldetektion, hemmonitorering samt från smartklocka och trygghetslarm. ASAP validerades och testades, och iscensattes i verklighettrogen situation för att illustrera nyttan i konkret fallskadesituation. Detta dokumenterades i en film för möjlighet till bred spridning av projektets resultat. Sammantaget säkerställer resultaten nytta, görbarhet och relevans hos involverade aktörer för denna typ av tjänst.

Upplägg och genomförande

Arbetet i prototyputvecklingsprojektet kunde utveckla, validera och testa den tekniska lösningen, identifiera dess roll i larm/vårdkedjan, och säkerställa relevans och görbarhet hos involverade aktörer och parter. Aspekter kopplade till nyttiggörande, ägandeskap, marknadsmässiga och regulatoriska frågor konstateras dock vara mycket komplexa. Dessa utmaningar bör tas vidare i de följdprojekt med sikte på kliniska pilotimplementeringar som startats med fokus på tillämpning av ASAP i andra akuta situationer och tillstånd.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 december 2023

Diarienummer 2020-04094