Atlantis Mykologi, Urban Svampodling
Diarienummer | |
Koordinator | Atlantis Mykologi AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - maj 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Impact Startups höst 2022 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att genom lokal livsmedelsproduktion bidra till hållbar produktion och konsumtion. Det var även att genom användning av svampodlingens restprodukt bidra till jordförädling och biologisk mångfald. I dessa syften har vi designat och inrett en isolerad container för att odla svamp i. Bygget är nyligen avslutat och de första leveranserna är genomförda med goda resultat. All produktion sker med minimal energiåtgång och nästa steg är att automatisera odlingsprocesserna med AI-teknologi samt att göra containern självförsörjande på energi genom solceller.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi kommer att söka patent på designen av containern och så snart vi har full produktion så kommer vi att utöka med ännu en container genom en vinstdelningsmodell - såsom vi beskrev i vår ursprungliga ansökan. Effekterna av produktionen är mer resilienta och självförsörjande städer, mindre utsläpp från transport och en alternativ proteinkälla med högre proteinhalt än kyckling. Vi har även levererat det första SMC´t till ekolantbrukare. Effekterna av detta är ökad biologisk mångfald och rikare jordar som kan ge mer näringsrika skördar.
Upplägg och genomförande
Vi lade mer tid på design och byggnation än planerat, men det har resulterat i ett system som går snabbare att kalibrera för att nå optimal produktionsgrad, som vi kan automatisera lättare och som dessutom är patenterbart. Vi har hållit kundrelationerna vid liv genom att odla svamp hemma och leverera. Vi har i dagsläget många fler intressenter än vi kan leverera svamp till med en container och nu gäller det att skapa rutiner för odling, skörd och leverans.