Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Återanvändning av vatten för personlig hygien

Diarienummer
Koordinator ORBITAL SYSTEMS AB
Bidrag från Vinnova 366 905 kronor
Projektets löptid april 2019 - april 2020
Status Avslutat
Utlysning Att stärka Sveriges roll inom internationell standardisering
Ansökningsomgång Standardisering för att nå ut på nya marknader

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har uppnått ett utökat samtal med aktörer som, Graytec, Flow loop, SIS, Boverket, Miljöstyrelsen (DK), och LU. Regulatoriska krav och standarder har identifierats och granskats. Nya standarder på området är önskvärt för att bilda opinion, dock finns det nationella blockerande lagar och förordningar som måste förändras. Givet att det finns reglerat vad som är lämplig kvalité på vatten för personlig hygien, så behövs metodik för QMRA vars resultat kan visa att källvatten kan återanvändas för personlig hygien.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genomgång av Standarder och guider (WHO) pekar på många initiativ kring vattenåteranvändning. Dock saknas riktlinje för personlig hygien. I nationella lagar och riktlinjer, finns det direkta hinder i lagtexter, eller klart underutvecklade möjligheter för återanvändning av vatten. Regelverken är mycket konservativa. Standardisering kring området främjar en riktning mot ändring regler och lagar, basen (erforderlig reningsteknologi och målkvalitet för vatten) måste byggas kring riskbedömning (QMRA) som kan appliceras på nationell nivå.

Upplägg och genomförande

Från projektets startpunkt är litteraturstudie av nationella regelverk för dricksvatten och vatten för återanvändning relevant. Litteraturstudien samt analys utfördes gemensamt av projektparterna. Resultatet visar på en splittrad konservativ syn på användning av vatten som sträcker sig från standarder via testhus till myndighet. Projektet saknar dock en bild av hur agendan ser ut på politisk nivå, vilket har visat sig vara en trigger för utveckling av myndighetskrav och standarder inom området.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 juni 2020

Diarienummer 2019-01061