Andra generationens växtbaserade köttanaloger
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB |
Bidrag från Vinnova | 3 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - oktober 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets mål var att utveckla en mer hälsosam och attraktiv andra generationens växtbaserad köttanalog. Den var baserad på svenska råvaror, svensk extraktion, fermentering och extrudering. En mer hälsosam slutprodukt åstadkoms genom fermentering. Sammantaget möjliggjordes detta av ett samarbete mellan två kommersiella aktörer (Lantmännen R&D, Orkla Foods Sverige) och ett multidisciplinärt forskningsinstitut, RISE.
Långsiktiga effekter som förväntas
- Fermentering och extrudering utvecklades och skalades upp till 100kg-skala och visades vara effektiv. - Ett av företagen projekterar för storskalig, svensk proteinproduktion och kan implementera projektresultaten. - Förbättringen av biotillgängligheten av järn och zink kommer att ha positiva folkhälsoeffekter, inte minst för kvinnor i reproduktiv ålder. - Minskningen av halten oligosackarider reducerar de negativa effekterna av baljväxtproteiner såsom gasbildning och magont.
Upplägg och genomförande
Samarbetet mellan två stora kommersiella aktörer (Lantmännen R&D, Orkla Foods Sverige) och ett forskningsinstitut möjliggjorde en snabb väg till implementering. Frekventa projektmöten gav effektiv kunskapsöverföring. Ett öppet seminarium i slutet av projektet spred de positiva resultaten vidare. Samarbetet mellan specialister inom livsmedels- och materialvetenskap, simulering, mikrobiologi och processteknik bidrog till smidiga framsteg inom alla områden.