Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Analys av passiva filmer av avancerade verktygslegeringar med synkrotron röntgenfotoelektrontekniker

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Department of Chemistry
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2020 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur - 2020
Slutrapport 2020-03778 _Uddeholms.pdf(pdf, 630 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med projektet är att använda synkrotrontekniker för att studera passiv film på verktygslegering och effekt av värmebehandling. Vi utförde elektrokemisk mätning för att utvärdera korrosionsbeständighet och ytanalyser, dvs ambient-pressure XPS och elektrokemisk XPS (efter anodisk polarisation). Resultaten avslöjar vikten av hydroxider i den passiva filmen och förändringar av filmen på grund av anodpolarisering samt värmebehandlingen, vilket avsevärt förbättrade vår förståelse av korrosionsbeständigheten hos verktygslegeringen och effekten av värmebehandling.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den elektrokemiska mätningen gav information om korrosionsbeteende hos verktygslegeringen och effekten av värmebehandling, medan ytanalyserna, både ex-situ och in-situ XPS-mätningar, avslöjar den kemiska sammansättningen av den passiva filmen, såväl som förändringarna av den filmen på grund av värmebehandlingen, vilket avsevärt förbättrade vår förståelse av korrosionsbeständigheten hos verktygslegeringen och effekten av värmebehandling. Resultaten ger förklaringar till korrosionsbeständigheten och kan även hjälpa företaget att optimera värmebehandlingen.

Upplägg och genomförande

Gruppen på KTH har expertis inom korrosion, elektrokemi och ytanalys, medan Uddeholms AB har expertis inom bearbetning och mikrostruktur av verktygslegeringar men bristande kunskap om den passiva filmen på legeringarna. I detta projekt utfördes elektrokemiska mätningar vid KTH och synkrotronbaserade XPS-analyser av den passiva filmen gjordes vid HIPPIE-strållinjen vid MAX IV i samarbete med synkrotronexperter. Samarbetet har varit mycket framgångsrikt och visat industrins möjligheter att använda avancerade synkrotrontekniker i sitt FoU-arbete.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 juli 2022

Diarienummer 2020-03778