AlarMM - Framtidens hållbara MötesMat
Diarienummer | |
Koordinator | Hushållningssällskapet Skåne |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | november 2023 - september 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - Katalyserande insatser för systeminnovation |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - Utvecklade prototyper för ett hållbart och hälsosamt matsystem |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets mål var att utveckla en prototyp som visar hur mat och dryck vid event kan främja levande landsbygd samt naturpositiv, resilient och regenerativ matproduktion. Projektet har resulterat i en guide i fem steg som ska ge inspiration och vägledning till en mötesarrangör: (1) Uppstart och planering med ansvarsfördelning, (2) Utformning av hållbarhetskriterier, (3) Kontakt och dialog med leverantörer av mat och dryck, (4) Kommunikation och matupplevelse, och (5) Uppföljning och utvärdering av evenemanget tillsammans med leverantör och mötesdeltagare.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har resulterat i en guide för hållbar mötesmat och dryck. Guiden är utformad som en visuell vägledning som ska ge inspiration och vara enkel att använda för alla typer av mötesarrangörer. Projektet har visat att dialogen inför möten och evenemang mellan beställare och leverantörer är viktig ur ett lärandeperspektiv. Detta kan lyfta medvetenheten för alla involverade om vikten av en levande landsbygd samt naturpositiv, resilient och regenerativ matproduktion. Redan under projektets gång har de vi arbetat med förändrat sitt arbetssätt i riktning mot mer hållbar mötesmat.
Upplägg och genomförande
Arbetet genomfördes i 4 arbetspaket, i en iterativ, lärande process där metodik och kriterier, utarbetade i AP1, utvärderades och uppdaterades efter varje event i AP 2-4 där de testades. Eventen genomfördes i respektive landsdel vid olika tider av året, Norrbotten i mars, Skåne i maj och Gotland i juni, och representerade olika slags event: Creaternity impact days (forsknings- och innovationsfokus), Hushållningssällskapet Skånes stämma (medlemsfokus) och politikerveckan i Almedalen. Indirekt har även beslutsfattare påverkats genom matupplevelsen de har fått vid eventen.