Akvaponik i en digital värld
Diarienummer | |
Koordinator | Johannas Stadsodlingar AB |
Bidrag från Vinnova | 1 995 000 kronor |
Projektets löptid | november 2018 - februari 2021 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet är: ökad hållbarhet och resiliens hos lokal matproduktion, minskade utsläpp av växthusgaser genom minskade transporter, förbättrad matsäkerhet, möjlighet till bättre transparens och spårbarhet i matlogistikkedjan, samt förbättrad svensk konkurrenskraft inom matproduktion och stödjande svenska teknologiföretag.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har visat hur kretsloppsbaserad lokal matproduktion i en akvaponi kan ge ökad resiliens och förbättra matsäkerheten genom att minska importer. Vidare har projektet visat att matproduktion i system med låga näringsnivåer fungerar väl. En prototyp av ett system som tillåter data för spårbarhet och transparens i hela matkedjan har integrerats med prototypanläggningens produktionshantering. Projektet har gått från prototyp och teknologidemonstrator till kommersiell utveckling, som representerar ett konkurrenskraftigt ekologiskt och socialt hållbart alternativ.
Upplägg och genomförande
Uppförandet av en prototypanläggning för akvaponi med avancerad digital integrering har gett oss kunskapen att gå vidare och skapa storskaliga kommersiella anläggningar. Arbetet med en gemensam plattform för att samarbeta runt kretsloppsbaserade matproduktionssystem och digitalisering för transparens och spårning har givit oss möjligheten att skapa samarbeten som inte fanns tidigare. Analysen av intervjuer och möten har identifierat behov, hinder och affärsmöjligheter där projektgruppen kan gå vidare och utveckla hållbara affärsmodeller.