Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

AI-baserad intelligent demontering med hjälp av en digital tvilling (AIDDT)

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Industri- & materialvetensk
Bidrag från Vinnova 315 150 kronor
Projektets löptid december 2022 - augusti 2023
Status Avslutat
Utlysning AI - Kompetens, förmåga och tillämpning
Ansökningsomgång Individrörlighet för tillämpad AI, automation och datadelning - våren 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med detta projekt har varit AI-baserad intelligent demontering av komplexa monterade produkter med en digital tvilling (AIDDT) för att stödja återtillverkningsprocessen och uppnå en cirkulär produkt. Detta mål uppnås genom att etablera samarbetspublikationer mellan KIT och Chalmers inom ämnet intelligent demontering för att stödja återtillverkningsprocessen och uppnå cirkulära produkter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet av detta projekt är en konceptuell digital tvilling för AI-baserad demontering. Detta koncept har publicerats som en konferensbidrag och ska publiceras i en vetenskaplig tidskrift. Den utvecklade digitala tvillingen stöder kvalitetskontrollen i återtillverkningsprocessen genom att analysera demonterbarheten. Dessutom sprids resultatet genom vetenskapliga presentationer vid CIRP och genom forskningsseminarier. Som ett resultat av detta projekt har Chalmers etablerat ett strategiskt partnerskap med KIT inom området för automatiserad demontering.

Upplägg och genomförande

Förstudiefasen genomförs genom en kritisk litteraturgenomgång inom området för demontering och aktuellt etablerade metoder. Forskningsbesöket vid KIT Institute of Production Science ägde rum från januari till maj 2023. Under denna tid utförs projektet med hjälp av forskningslabbets faciliteter och förmågor inom automatiserad demontering vid KIT studeras. Två forskningsseminarier har ägt rum under projektets gång, och resultatet och det föreslagna konceptet för den digitala tvillingen för demontering presenteras, och kunskapen delas.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 14 september 2023

Diarienummer 2022-02827