Information
Fördjupat innovationssamarbete mellan Sverige och Schweiz
Torsdag 10 april skrev Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson på ett nytt samarbetsavtal med Schweiz innovationsmyndighet Innosuisse. Avtalet löper i tre år och är en fördjupning av ett samarbete som pågått sedan 2012 för att främja innovation och utbyte mellan svenska och schweiziska företag och forskare.
Dominique Gruhl-Begin CEO på Innosuisse och Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
– Starka internationella partnerskap är grunden för framgångsrik innovation. Avtalet med Innosuisse ger oss möjlighet att bygga vidare på vår långsiktiga relation och gemensamt driva utvecklingen framåt, säger Darja Isaksson generaldirektör på Vinnova.
– Detta är ett viktigt och framgångsrikt samarbete för oss som drivs av både forskare och näringsliv. Vi kan utnyttja varandras styrkor och vi är båda pragmatiska aktörer som är duktiga på att identifiera områden där vi kan arbeta tillsammans till exempel life science, materialutveckling och AI användande inom industri, säger Dominique Gruhl-Begin CEO på Innosuisse.
En framgångsfaktor I samarbetet är gemensamma utmaningar och förmågor.
– I Sverige och Schweiz har våra högteknologiska industriföretag och små- och medelstora företag liknande utmaningar. Vi konkurrerar med att vi hela tiden förbättrar funktion och kvalitet genom innovation, men inte med lågt pris, säger Peter Lindberg nationell kontaktperson för Eureka-programmet och landsansvarig för Schweiz på Vinnova.
Både Sverige och Schweiz är starka aktörer inom life science. Här forskar man på demenssjukdomen Alzheimers sjukdom.
Life Science och avancerad tillverkning
Fokusområden för Vinnovas samarbete med Schweiz är life science och avancerad tillverkning. Bägge länderna har stark forskning och ledande företag inom områden.
– Genom att samarbeta med schweiziska företag och forskare som har hög kompetens inom till exempel avancerad tillverkning, läkemedelsutveckling och medicinsk teknik, kan svenska aktörer lyfta sig ytterligare, säger Peter Lindberg.
Framgångsfaktorer är tillgången till världsledande forskningsmiljöer, starka industriella aktörer, gemensam finansiering via Vinnova och Innosuisse, samt långsiktig forskning i båda länderna.
Schweiz deltar Eurostars
Schweiz är nu i en aktiv process för att ansluta sig till Horisont Europa och det finns förhoppningar om att Schweiz fullt ut ska bli medlem i programmet under 2025. EU-finansiering kommer då att få en ännu större roll i samarbetet med Schweiz. Innosuisse deltar redan i Eurostars-programmet som samfinansieras av EU-kommissionen.
– Genom Eurostars-programmet – ett program för små och medelstora företag som stöttar projekt inom alla teknologiska områden – kan svenska och schweiziska aktörer bygga gemensamma forsknings- och innovationsprojekt, särskilt inom områden där länderna kompletterar varandra, förklarar Kim Silvasti programledare för Eurostars på Vinnova.
Med matchmaking, rådgivning och finansiering genom Eurostars och Eureka-nätverket stärks både samarbetet och företagens innovationskraft.
Eurostars är världens största program för små och medelstora företag och 37 länder deltar. Svenska små och medelstora företag får stöd i ansökningsprocessen genom EU SME-supportkontoret (eusme.se), och Vinnova erbjuder vägledning kring tolkning av nationella finansieringsregler via Eurostars | Vinnova.
– När man jobbar med EU är det viktigt att man har koll på de formella reglerna för ansökningar och rapporter. Ta stöd för av experter på myndigheter i Sverige och lokalt, råder Kim Silvasti.
Bildtext: Med stöd av Vinnova, Business Sweden och schweiziska innovationsmyndigheten Innosuisse kan svenska tillverkningsföretag delta på konferenser i Schweiz.
Så stöttar vi företag som vill arbeta med Schweiz
Vinnova beviljar resebidrag till svenska SMF för utvalda konferenser i Schweiz. Resor dit arrangeras av Business Sweden och schweiziska innovationsmyndigheten Innosuisse. Vinnova deltar på konferenserna med information om svensk projektfinansiering och rådgivning om internationella FoU-projekt.
Genom matchmaking på plats i Schweiz skapas internationella projektkonsortier för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. Konsortierna kan sedan söka finansiering via Eureka-nätverket.
– Eurostars-programmet har varit särskilt populärt men vi samfinansierar även projekt med Schweiz inom Eureka nätverksprojekt och Eureka klusterprojekt, säger Peter Lindberg. Enterprise Europe Network (EEN) och stödfunktionen EU SME support har också en viktig roll när det gäller rådgivning till svenska sökande SMF.
Innosuisse finansierar de schweiziska deltagarna och Vinnova de svenska deltagarna i gemensamma forsknings- och innovationsprojekt.
Sedan 2012, då det bilaterala arbetet med Schweiz startade, har Vinnova och Innosuisse gemensamt finansierat 65 gemensamma projekt. En styrka är att både Vinnova och Innosuisse kan finansiera samtliga typer av aktörer i bidragsprojekt: SMF, storföretag och universitet samt forskningsinstitut.
Vinnovas internationella samarbeten
Sverige har etablerat sig som en framstående innovationsnation. I en alltmer sammanlänkad värld är internationellt samarbete inte längre ett tillval utan en nödvändighet för fortsatt framgång och global påverkan. Genom att engagera sig internationellt kan svenska aktörer få tillgång till en bredare pool av kunskap, expertis och potentiella partners, vilket i sin tur accelererar innovationsprocesser och öppnar dörrar till nya marknader och affärsmöjligheter. Svensk innovation har potentialen att bidra till lösningar på globala utmaningar som klimatförändringar, pandemier och resursbrist, men det kräver samarbete och utbyte av idéer över gränserna.
– Internationell samverkan inom forskning och innovation är en viktig hävstång för svensk konkurrenskraft och är av största betydelse för omställningen till en hållbar värld, säger Karin Rydén, enhetschef för Internationellt samarbete på Vinnova.
Vinnova arbetar med att bygga starka internationella nätverk och underlätta och stimulera internationella innovationssamarbeten för svenska aktörer. Vi etablerar och underhåller kontakter med innovationsmyndigheter, forskningsinstitut, företag och klusterorganisationer i strategiskt viktiga länder och regioner. Genom bilaterala avtal och deltagande i internationella nätverk skapar vi plattformar för kunskapsutbyte och potentiella samarbeten.
Mer om Vinnovas internationella samarbeten
Senast uppdaterad 11 april 2025