Banbrytande teknik för stärkt försvar
Publicerad: 22 april 2025
Vinnova och Försvarsmakten gör nya satsningar på innovation som kan användas både civilt och militärt, så kallad dubbel användning. Under våren och sommaren öppnar nya utlysningar för att få fram lösningar för att stärka innovationsekosystemet i försvarsfrågor, få fram banbrytande teknik inom Natos prioriterade teknikområden och för att hantera det transparanta slagfältet.
Bild: FMV
Civil-militära innovationsprogrammet är ett gemensamt uppdrag för Vinnova och Försvarsmakten för att stärka Sveriges försvarsförmåga genom att främja samarbete mellan försvarssektorn och civila aktörer med banbrytande teknik som kan ha militär tillämpning. Programmet startade 2024 och i år planeras flera nya satsningar.
– Innovation är oerhört viktigt för att Sverige och EU ska kunna stärka sin militära förmåga. Civila aktörer har, i kraft av sin förmåga till teknisk innovation, en viktig roll att spela för att lösa militära och säkerhetsrelaterade utmaningar. Därför kommer vi under året att öppna flera nya utlysningar för företag som vill ha dubbel användning som en del av sin affär, säger Josefin van der Meer, programansvarig för civil-militära innovationsprogrammet på Vinnova.
Vi stärker ekosystemet
Vinnova och Försvarsmakten satsar på att fortsätta utveckla det nationella innovationsekosystemet för att stärka Sveriges försvarsförmåga.
– Genom att stötta och utveckla innovationsmiljöer i ekosystemet till att arbeta med tekniker för dubbel användning kan vi nyttiggöra banbrytande civil teknik inom försvaret, säger Lars Resman, ansvarig för ekosystemsatsningen.
Banbrytande teknik kan främja vår försvarsförmåga
Svenska små och medelstora företag med banbrytande civil teknik har finansiering från Vinnovas i accelerationsutlysning. Satsningen ska underlätta för företag att utveckla sin teknologi så att den även kan användas för att lösa försvarsrelaterade utmaningar.
Satsningar görs på företag som vill utforska potentialen för dubbel användning av sin teknik. Sökande ska vara verksamma inom någon av Natos nio prioriterade teknikområden AI, autonoma system, kvantteknik, bioteknik, rymd, hypersoniska system, nya material och tillverkning, energi eller nästa generations kommunikationsnätverk.
– Många civila företag besitter banbrytande teknik som kan stärka Sveriges försvar och säkerhet. Genom att utforska och utveckla sin tekniks potential för dubbel användning, kan de bidra till att möta militära och säkerhetsrelaterade utmaningar på nya, innovativa sätt, säger Alma Jacobson, ansvarig för accelerationssatsningen på Vinnova.
Hur agerar en soldat som alltid är synlig?
Civil teknologi kan genom militär tillämpning bidra till att möta Försvarsmaktens utmaning med moderna slagfält som ständigt bevakas. Kommersiellt utvecklad teknik som satelliter, drönare, termiska och elektromagnetiska sensorer samt en ständigt uppkopplad civilbefolkning utgör tillsammans ett omfattande nätverk av informationskällor för fienden.
– En behovsdriven utlysning handlar om att lösa en utmaning som finns för Försvarsmakten. Det behövs nya lösningar för hur trupper och soldater kan dölja och skydda sig i ett operationsområde där bevakningsteknologi används i realtid, säger Malin Tornberg, chef Utvecklingssamordningssektionen på Försvarsmaktens Högkvarter.
Information om när utlysningar öppnar och instruktioner kommer på Vinnova.se. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss i sociala medier för att inte missa dem
Senast uppdaterad 23 april 2025