Sveriges intressen ska skyddas när forskning och innovation internationaliseras
Publicerad: 16 december 2024
Sverige är starkt beroende av att samarbeta med omvärlden för att säkerställa utveckling och välstånd. Nu föreslår tre myndigheter en nationell stödfunktion för svenska aktörer inom forskning och innovation. Myndigheterna betonar också vikten av ett engagera sig i global forskning och innovation och samtidigt skydda Sveriges nationella intressen.
Internationell samverkan bör präglas av öppenhet, samtidigt som det finns behov av att skydda nationella och akademiska värden, kunskap och teknik. Det här kan göra att det ibland är svårt att göra avvägningar och fatta beslut. För att underlätta detta föreslår nu Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova att Sverige ska inrätta en nationell stödfunktion för att främja ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation. En stödfunktion kan skapa goda förutsättningar för att på ett säkert sätt nyttiggöra forskningsresultat i såväl offentlig sektor som i näringslivet, och bidra till svensk konkurrens- och motståndskraft.
Bygga kompetens hos alla aktörer
- Det är viktigt att värna värdet av internationella samarbeten. Alla i värdekedjan – från forskning och innovation till kommersialisering – behöver ha medvetenhet, kompetens och kapacitet kring forskningssäkerhet och ansvarsfull internationalisering, säger Darja Isaksson, Vinnovas generaldirektör.
De vägledande nationella riktlinjerna och annat stöd ska göras tillgängliga för att adressera behov hos alla aktörer i forsknings- och innovationssystemet. Det inkluderar såväl lärosäten, myndigheter och forskningsinstitut som start-ups, små och medelstora företag, inkubatorer, science parks och större företag.
- Aktörer utanför akademin, inte minst i näringslivet och offentlig sektor, har både behov och kompetens inom internationalisering som är viktig för forsknings- och innovationssystemet, säger Darja Isaksson.
Frågor?
Senast uppdaterad 16 december 2024