Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nu stärker vi samarbetet mellan Sverige och Singapore

Publicerad: 11 december 2024

Singapore är känt som ett av världens mest innovativa länder, med en stark internationell närvaro av multinationella företag, startup-bolag, forskningsinstitut och banker. I november deltog en stor svensk delegation i det första svenska statsbesöket någonsin till Singapore. Syftet var att befästa och utveckla relationen mellan våra länder samt stärka de ekonomiska och politiska förbindelserna. Vad kan Sverige och Singapore lära av varandra och hur kan vi samarbeta framåt?

Singapore_resa1_nyhetsbrev.jpg

Jan Larsson, vd Business Sweden, Darja Isaksson, gd Vinnova, Emily Liew, Assistant Managing Director Innovation, Enterprise Singapore

I Singapore finns det företag som vet hur man investerar i Indien och Sydostasien, och man ser att Sverige har mycket att erbjuda, inom till exempel minskad energianvändning och elektrifiering.

Det finns mycket som förenar Sverige och Singapore. Båda länderna har ett starkt engagemang för vetenskap och forskning och rankas kontinuerligt bland de fem mest innovativa länderna i världen. Singapore har på ganska kort tid etablerat sig som ett ledande finansiellt centrum och över 300 svenska företag är idag etablerade där. Många av dem använder Singapore som bas för sin verksamhet i Sydostasien.

Stora möjligheter till samarbeten  

Vi ställde några frågor till Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson som var med på statsbesöket i november. 

Hur ser du på framtiden för samarbeten mellan Sverige och Singapore inom innovation? 

– Det är tydligt att Singapore har höga ambitioner och stora behov på klimatområdet, och att de efterfrågar närmare samarbete med Sverige. Investerare såväl som multinationella företag uttrycker potential att skala upp lösningar från Sverige. I Singapore finns det företag som vet hur man investerar i Indien och Sydostasien, och man ser att Sverige har mycket att erbjuda, inom till exempel minskad energianvändning och elektrifiering. Företagsledare understryker vikten av att accelerera, och därför behöver vi arbeta med startups och öka samarbeten mellan forskningsinstitutioner.

Vilka initiativ finns redan nu?

– Det finns ett stort svenskt intresse inom flera områden, som exempelvis hälsa och foodtech, vilket den breda uppslutningen på delegationsresan i november visade där hela 110 företag deltog. Just nu är startup-arbetet som Enterprise Singapore gör och forskningssamarbeten mest aktuellt för oss på Vinnova. Inom kvant finns det också goda möjligheter för svenska aktörer att inleda samarbete med partners i Singapore. Under våren 2025 har vi en planerad resa för finansierade projekt inom kvant och syntetisk biologi.

Singapore – ett land i framkant  

Singapore-resa 2024

Darja Isaksson (i mitten) deltog bland annat i ett panelsamtal om betydelsen av AI för utbildning, näringsliv och den offentliga sektorn i framtiden. Till höger syns Dr Ayesha Khanna, Co-Founder and CEO, Addo.aim. Med ryggen mot Dr Ong Chen Hui, Assistant Chief Executive, Business and Technology Group, Infocomm and Media Development Authority (IMDA).  

Singapore har en imponerande framskjuten position inom de flesta framväxande teknikområden. Landet satsar mycket på och är väldigt framstående inom bland annat datavetenskap och AI, robotik och automation, och har stark forskning inom energiområden som sol- och bränsleceller och batterier. Inom industrin är landet ledande inom elektronik och stora exportörer av kemi- och bioteknik, inklusive läkemedel.  

Singapore har också ett mycket systematiskt arbete med talangattraktion och talangutveckling. Där har vi i Sverige något att lära oss.        
Vilka lärdomar kan det svenska innovationssystemet dra av detta? 

– I Singapore har innovationsekosystemet ett tydligt anslag från början, svarar Darja Isaksson, generaldirektör på Vinnova. Man vet vad man vill satsa på och varför. En sak som Singapore har gjort är att de skapat “Critical mass excellence centers”. Det är riktiga flaggskepps-satsningar där man satsar cirka 100 miljoner kronor per år under 10 år på excellens inom viktiga områden, som också tydligt driver på innovation, industriella investeringar och samarbeten. Erfarenheterna från dessa excellenscentrum är högst relevanta för Sverige. Liknande förslag finns också med i de rekommendationer som vi skickade in till den kommande forsknings- och innovationspropositionen, och i AI-kommissionens rapport. 
 
– Singapore har också ett mycket systematiskt arbete med talangattraktion och talangutveckling sedan flera år inom strategiska områden som AI, blockkedjor och kvant. Där har vi i Sverige något att lära oss, fortsätter Darja Isaksson:

– Från Singapores sida finns intresse av samarbete med Sverige, bland annat inom kvant och energiteknik. Det är områden som också lyfts i Vinnovas nationella rekommendationer om strategiska tekniker ur ett svenskt perspektiv.  

Stockholm ny innovationsnod 

Vinnovas samarbetspartner Enterprise Singapore (ESG) satsar särskilt på Stockholm som innovationsnod. De kommer att stödja tech-startups från Singapore för att påskynda deras marknadsinträde i Sverige och Norden. Stockholm blir den första innovationsnoden i Norden för ESG. I noden kommer man att fokusera på att underlätta innovationspartnerskap med stora företag i Sverige, för att startups ska kunna samutveckla, testa och kommersialisera lösningar inom områden som till exempel agrifood tech och gröna leveranskedjor. Vi bad Joanna Boquist, innovationsråd på Sveriges ambassad i Singapore om en kommentar: 
 
– Det är väldigt tydligt hur Singapores intresse för Sverige växer. Vi har verkligen lyckats sätta Sverige på kartan här borta, vi är en ”top of mind partner” för innovationssamarbeten. Lika roligt att se är att det svenska intresset för Singapore har ökat markant på senare tid. Inte endast för att Singapore är en regional hubb för handel i regionen utan som ett prioriterat samarbetsland inom innovation, teknik, grön omställning och excellent forskning. Jag tror vi står inför en spännande resa framöver där svenska aktörer förhoppningsvis får delta i och inspireras av Singapores omställning till att bli Asiens främsta startup-nation.

 

Fakta: Två ledande innovationsländer med olika förutsättningar 

Det finns såväl skillnader som olikheter mellan länderna:

  • Både Singapore och Sverige är ledande på innovation och har en gemensam förståelse för vad som krävs för att driva innovation som förändrar samhället. Båda länderna gör också stora investeringar i forskning och utveckling och har robusta system för att stödja forskning och teknologisk utveckling. 
  • Sverige har en lång historia av innovation kopplat till teknik- och samhällsutveckling medan Singapore har rört sig mycket snabbt på innovationsindex.
  • Rent geografiskt har Singapore en oerhört strategisk placering för handel och globala marknader i Asien, men däremot inte så mycket naturresurser, vilket vi i Sverige är rika på. Den begränsade landytan har gjort att Singapore varit tvungna att vara kreativa med användning av utrymme och haft ett naturligt innovationsfokus när det gäller viktiga system som stadsplanering, matförsörjning och energi med mera.
  • Singapore har en mer centraliserad och snabbfotad regleringsmiljö, vilket kan underlätta snabbare implementering av nya teknologier. I Sverige har vi å andra sidan en mer decentraliserad beslutsprocess som kan innebära längre tid för implementering men också bredare samhällsengagemang.

Delegationsresa om kvant

Vinnova planerar en delegationsresa om kvant till Singapore under vecka 11, 2025. Företag, organisationer eller forskare som är intresserade av kvantekosystemet i Singapore eller söker konkreta samarbeten är välkomna att delta. Kontakta gärna joanna.boquist@gov.se eller jeannette.dypbukt@vinnova.se för mer information. 

Senast uppdaterad 12 december 2024