Innovationssverige tar plats i Silicon Valley
Publicerad: 4 november 2024
Nordic Innovation House är en fysisk och digital mötesplats för nordiska organisationer och innovativa företag som vill samarbeta och dra nytta av Silicon Valleys unika innovationsklimat.
Nordic Innovation House är en landningsplats för startup-företag som vill etablera sig i Silicon Valley.
Anna Delin är en av Sveriges representanter på plats.
Varför är Vinnova på plats i Silicon Valley och hur kan Nordic Innovation House stötta svenska företag?
– Silicon Valley är ett världsledande centrum för innovation, forskning och teknologi med stark närvaro av riskkapital. Det är en plats där teknikföretag, myndigheter och världsledande universitet samarbetar på ett unikt sätt. Genom att vara här lär vi oss hur det framgångsrika Silicon Valley-ekosystemet fungerar och kan stötta samarbeten mellan nordiska och amerikanska aktörer. Vi bidrar till att vässa svenska bolag att bli globalt konkurrenskraftiga. För startups som vill etablera sig på den amerikanska marknaden kan vi också vara en bra landningsplats när de vill utforska sina möjligheter, berättar Anna.
Vilka fördelar kan nordiska företag ha i USA?
– Den nordiska regionen har ett starkt fokus på och är framgångsrika inom innovation och hållbarhet, till exempel inom medicinteknik och klimatteknik. Det är intressant för företag och investerare som finns här. De är också intresserade av att Sverige ofta hamnar högt upp på olika innovationsindex.
Så stöttar vi svenska startups
Syftet med Nordic Innovation House, som ligger i staden Palo Alto nära Stanford-universitetet, är att vara en länk mellan nordiska och amerikanska aktörer, och främja ömsesidig förståelse och samarbete. Att arbeta under paraplyet Norden gör de små länderna starkare tillsammans.
På Nordic Innovation House ordnar man olika event och möten för nordiska och amerikanska aktörer, bland annat den årliga konferensen Bifrost. För startups finns det särskilda satsningar.
– Nordic Innovation House erbjuder en fysisk plats att arbeta på och ett sammanhang, men också ett värdefullt nätverk av mentorer, investerare och potentiella partners. Vi har två acceleratorprogram, TINC och REACH, som båda stöttar startups som vill utforska möjligheter, skala upp och ta sig in på den amerikanska marknaden.
Vad är den största utmaningen för en svensk startup i USA?
– Det är att anpassa sig efter det snabba ”Silicon Valley mindset” med fokus på kundanskaffning och global skalbarhet. Vi kan ge stöd i att navigera den komplexa amerikanska marknaden, och vi kopplar samman nordiska aktörer med Silicon Valley-ekosystemet för partnerskap och kunskapsutbyte. Bolagen får hjälp med bland annat affärsutveckling, pitchträning, growth hacking, skalningsstrategier, nätverksbyggande och förståelse för hur man kan skaffa kapital.
Vem kan vara medlem i Nordic Innovation House?
– Vi har över 160 medlemmar. Bland dem finns startups, företag, universitet och myndigheter från alla de nordiska länderna. Vi arbetar ofta med ett tematiskt fokus på specifika områden där vi ser att Norden som region kan ha stort genomslag. Just nu handlar det till exempel om deeptech och disruptiva tekniker såsom kvant, XR (extended reality) och AI, men även andra tekniker som kan spela en avgörande roll för att hantera samhällsutmaningar.
Storytelling är avgörande för att lyckas
Har du några tips som kan hjälpa svenska företag som vill etablera sig i Silicon Valley?
–Det finns kulturella skillnader mellan den nordiska regionen och USA, särskilt när det gäller arbetskultur och risktagande. Att leva och arbeta i Silicon Valley är spännande, det går snabbt här. Silicon Valley har ett starkt fokus på tillväxt, hög risk och hög avkastning på investeringar.
Anna tänker efter en stund.
– Det är också viktigt att ha en story som väcker känslor kopplat till sitt företag. Människor förväntar sig att bli personligt engagerade innan de investerar i dig.
Läs mer om Nordic Innovation house och stöd till startups
Frågor?
Om du har frågor som handlar om Nordic Innovation House eller Vinnova i Silicon Valley kontakta gärna Anna Delin.
Senast uppdaterad 6 november 2024